Egy iszapleválasztó mennyit bír megfogni nyílt rendszer esetén?
Van értelme venni egyet + puffertartályt (már ha kapni még utóbbit...)?
Nyílt rendszerünk van, túlméretezett (kb. 30kw) vegyes tüzelésű kazán?
Szigeteletlen gázszilikát ház műanyag nyílászárókkal, kb. 300 légköbméter.
A lényeg hogy ki tudjam használni a kazánt, ne kelljen fojtani, de azért az a rozsdás iszapos víz se tegye tönkre idő előtt a tartályt.
Minimális költség, berakhatod nyugodtan.
Én még annó Babóton csináltattam méretre 1600 literest. Átmérő 5, magasság 1 cm alapján variálható.
Ha tudsz, 2000 literest tegyél be!
A hőcserélőt nem tudom hova tenni, hogy az mihez való, nem HMW tartály esetében? Mindenhol írják hogy 1 vagy 2 hőcserélős. De mire való...? Azt már kevésbé taglalják.
Nagyon ezen gondolkodom, mert új kazánt + alternatív égetőt (apríték, pellet, "biomassza" égető) venni ugyan lehet, csak ugye az többszörös költség... (millió felett), egy puffer meg még munkadíjjal együtt is meg kéne legyen 3-400 ezerből.
Szigetelést teszek én rá, csak a hőcserélő a kérdéses, kell-e...
Hőcserélő az egy spirál a tartályban.
Napkollektort lehet rákötni, s akkor az melegíti a puffer vizét.
Vagy amit mondasz, HMV tartályt rákötni a hőcserélőre, s a puffer vize csinálja így a melegvizet is.
Döntsd el, hogy szükséged van-e ezekre!
300-400 ezerből biztos nem jön ki. Egy nagyobb tartály annyi jóformán.
Nekünk mindennel együtt 600 körül volt 7 éve, ebből 130 volt a szigetelés nélküli tartály. Korrektül van megcsinálva.
Szigetelés gyanánt 3*10 cm, 0,037-es üveggyapotot használj!
Akkor hőcserélő nem kell, pipa... a tartály elvileg 190 ezer körül lenne szigetelés nélkül, amiért plusz 80-100 ezer forintot nem fogok kiadni, mikor az általad említett (én is így gondoltam, pontosan) üveggyapot is megteszi.
De akkor hogy jön össze ilyen magas összeg a végére? Nem komplett rendszert kell kiépíteni, "csak" a tartályt + leválasztót rákötni meglévő rendszerre, hely van bőven, könnyen szerelhető véleményem szerint.
Megpróbálok fejből visszaemlékezni.
Tartály 130.
Szigetelés 20-30.
Vezérlés 50.
Munkadíj és oxigén 100.
Szivattyúk, keverőszelepek 170.
Sallangok 100.
Aztán biztos volt még valami, annyi megmaradt, hogy majd 600 volt.
Most egy millió alatt nem lehet megúszni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!