A (kondenzációs) gázkazánoknak és az iszapleválasztóknak a csőmérete jellemzően/minden esetben 16 mm-es (a csőcsatlakozás mérete)?
Figyelt kérdés
És, ha igen, gondolom, ez a vízmennyiség (által szállított hőmennyiség) megy keresztül a rendszeren, független attól, hogy 20-as, vagy 16-os csöveken fog folyni a kazántól távolabbi szakaszokon (?)2020. júl. 22. 21:15
1/6 anonim válasza:
Miért lenne 16os? A csőátmérőt mindig a teljesítmény, szállítandó közeg mennyisége + a tervezett áramlási sebesség meg a hőfoklépcső határozza meg. Q=c x m x deltaT = c x V x ró x delta R
Q adott, amekkora a ház hőigénye, legyen mondjuk 15 Kw, 55/45 hőfoklépcsővel. Q=4,2 x V x 1000 x 10, ebből a V (térfogatáram) 1/2800 m3/s lesz. V=A x v= d2pí/4 x v, a v=legyen mondjuk 0,7m/s hogy ne süvítsen a fűtőközeg, képlet átrendez, d=gyök alatt 4V/pí x v, megkapjuk hogy a d (átmérő) = 0.0255méter, 25.55 mm lesz. Tudom kínai, csak azért vezettem le, lásd nem olyan egyszerű ez hogy jó az legyen 16 os cső(12 es belső átmérővel) mert rossz lesz a hatásfok, nem fog rendesen fűteni, hangos lesz stb a rendszer. Üdv, egy épületgépész
2/6 anonim válasza:
Ja és iszapleválasztó általában 3/4, de inkább 1 colos, ott is tervezni kell az áramlási sebességet, ha túl gyors, nem ülepszik le a szennyeződés
3/6 A kérdező kommentje:
Az iszapleválasztónak megvan (adott) a szerkezete. (20 mm az a csőátmérő, ami a leválasztóban van. Vagyis, ha kisebb keresztmetszeten (ezért gyorsabban) áramlik oda a víz, ott úgyis az lesz a domináns, hogy magában a leválasztóban mekkora átmérőn halad keresztül. Vagyis lelassul, mert szélesebb csőbe került, mint amiben addig ment. A leválasztóban való áramlási sebesség szerintem csak attól függ, mennyit pörget a cirkó. Attól nem függ, hogy milyen vastag csövön érkezik oda (a leválasztóban levő csőszakasz pedig adott...esetünkben d = 2 mm. Az egy fix és állandó 'dolog'. Jól gondolom-e? (válaszolhat más is)
2020. júl. 26. 20:21
4/6 A kérdező kommentje:
A 2 mm az a belső átmérő, aholkonkrétan a víz tud folyni
2020. júl. 26. 20:22
5/6 anonim válasza:
A térfogatáram állandó, ezt a max teljesítményre kell méretezni, az határozza meg az áramlási sebességet. A közeg ha túl gyorsan érkezik az iszapleválasztóba, akkor továbbviszi a szennyeződést. Hidd el nálunk okosabb mérnökök, fizikusok kísérleteztek ilyennel, többek között mi is annó, átlátszó csövön láthattuk hogy is működik élesben, különböző áramlási sebesség mellett
6/6 A kérdező kommentje:
Persze, az biztosan úgy van, hogy, ha gyorsan áramlik magában a leválasztóban, akkor esetleg az iszap is megy tovább. Egyébként nem annyira kínai, amit leírtál (képletekkel). Ha vékonyabb csövön megy be a leválasztóba az iszapos víz, akkor a vastagabb csőbe érve szelídül, mert tágas lesz neki a hely. Én nem is azt vitattam, hogy nem mindegy, hogy milyen gyorsan áramlik a víz a leválasztóban.
2020. júl. 26. 22:48
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!