Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Érdemes-e ez esetben a valós...

Érdemes-e ez esetben a valós óraállást bediktálni augusztus 15-ig? (Lásd leírást.)

Figyelt kérdés

1) Ha jól értettem, augusztus 1-től érvényes az új rezsiszabály. De pontosan melyik időszakra vonatkozik, melyik időszak átlagfogyasztását fogják nézni? 2022. jan. 1. - dec. 31.-ig? Vagy aug. 1. - dec. 31.-ig időarányosan? Egyéb? Melyik?

2) Anyukám anyagi helyzete miatt kevesebbet diktált be már egy ideje. Elmondása szerint kb. 500m3-rel kevesebbet szokott diktálni, mint a valós. Én baromira nem örvendek ennek. Érdemes-e ezt most inkább bediktálni és kifizetni (ebben segítenék neki) vagy nincs jelentősége abból szempontból, hogy úgyis az éves átlagot nézik majd az elszámolásnál? De ez esetben melyik időszakra (lásd 1. kérdés)?

3) Ill. kaphat-e amiatt büntetést, hogy most hirtelen ennyivel többet diktál be?

Ha felteszik a kérdést, hogy ez mégis hogy, akkor erre mit lehet válaszolni?

Vagy inkább örülnek vagy épp letojják s csak küldik a busás számlát?

Köszi.

2022. aug. 14. 11:39
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
21%

Nem értem, hogy mit nem lehet ezen érteni??

Ha havi diktálós az anyukád, akkor amennyit bediktál havonta, az után számláznak HAVONTA!!

Mivel a diktálósoknál a közzétett táblázat szerinti átlag augusztusban: 15 m3

Vagyis, ha most bediktáljátok augusztusra az elmaradt 500 m3-t, akkor a 15 m3 levonása után maradó 485 m3-t beszorozzák a szokásos kb 120 Ft/m3 hétszeresével.

Ez kb. 400.000 Ft lesz augusztusra.

Ügyes anyukád van.

2022. aug. 14. 11:57
 2/21 A kérdező kommentje:
Ítélkezést és ilyen jellegű megjegyzéseket nem kértünk. Enélkül is tisztában vagyok vele. Az anyagi problémák sok hülyeségre "ráveszik" az embert.
2022. aug. 14. 12:07
 3/21 anonim ***** válasza:
61%
Ehhez csak gratulálni tudok. Nehéz anyagi helyzetben van, de azért félmilliós tartozást halmoz fel magának, arról nem is beszélve, hogy előbb-utóbb kiderül a csalás.
2022. aug. 14. 12:07
 4/21 A kérdező kommentje:

@1 Amúgy meg megfogalmazva, hogy mi nem érthető. :)

De láthatóan te se érted vagy nem tudod: melyik időszakra számolják az átlagot? Mikortól nézik?

2022. aug. 14. 12:08
 5/21 A kérdező kommentje:
Még egyszer: ne ítélkezést fogalmazzatok meg! AZZAL NEM SEGÍTETEK!!! Nem az volt a kérdés, hogy helyes-e, amit csinált. Erre sajnos én is tudom a választ.
2022. aug. 14. 12:10
 6/21 anonim ***** válasza:
62%

"kaphat-e amiatt büntetést, hogy most hirtelen ennyivel többet diktál be?

Ha felteszik a kérdést, hogy ez mégis hogy, akkor erre mit lehet válaszolni?"

Mondja azt, hogy sok szilvalekvárt tett el.

:)

2022. aug. 14. 12:12
 7/21 A kérdező kommentje:
@6 :))))
2022. aug. 14. 12:13
 8/21 anonim ***** válasza:
0%
Ha augusztusra bediktálja az egészet, akkor 485 m3-t piaci áron fog fizetni. Ha a többi hónapban a rezsicsökkentett limit alatt fogyaszt, akkor lehet (a lehet alatt azt értem hogy technikailag megoldható, nem azt hogy legális) ügyeskedni, hogy a novemberi 100 m3 helyett 200-at diktál be, mivel novemberben 203 m3 a limit. Ha viszont minden hónapban a limit fölött fogyaszt, akkor teljesen mindegy, úgyis teljes piaci áron fogja fizetni mind az 500 m3-t. Legfeljebb annyit lehet elérni a trükközéssel hogy nem most, hanem pár hónap alatt fizeti be azt a közel félmilliót.
2022. aug. 14. 12:29
 9/21 anonim ***** válasza:
2022. aug. 14. 12:31
 10/21 anonim ***** válasza:
70%

1. Az átlagfogyasztás azokra vonatkozik, akik nem havonta diktálnak. Évente egyszer olvassák le az órájukat és annak az éves fogyasztásnak az átlagából határozzák meg, hogy mennyi lesz a havi fizetendő a következő egy évben.

Azért van most ezt a soron kívüli diktálási lehetőség, hogy akinek pl. nov-dec. vagy később van az éves leolvasásuk és többet használnak mint az állam által megállapított átlag fogyasztás, azok ne járjanak rosszul azzal, hogy becslés alapján a drágább áron számoljanak el olyan gázt, amit esetleg már júl.31-e előtt elhasználtak.

2. Aki aug.15-ig bejelenti az óraállást, annak még a régi áron számolnak mindent, úgyhogy érdemes bejelenteni. De amúgy nem értem: a havi diktálósaknál nincs éves leolvasás? Valószínűleg ott is van és akkor előbb-utóbb kiderült volna az eltérés.

2022. aug. 14. 13:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!