Mi fogyaszt többet egy 80 l-es bojlernél? Ha ki-be kapcsolgatás, vagy a folyamatosan bekapcsolva hagyás. (2 naponta van megnyitva a bojler)
Ki-be kapcsolással sokat lehet spórolni. Tapasztalat, mert írtam a fogyasztást folyamatos üzemnél és kapcsolgatásnál is. Folyamatos üzemmel havi 140 kWh/hó, ki-be kapcsolással 80 kWh/hó körül fogyaszt.
100 literes bojler, ketten használjuk. Pl. ha 65 fokra van állítva a bojler, és ha nincs használva melegvíz, akkor is van egy természetes hűlés, és többször bekapcsol a fűtés, hogy 60-ról 65 fokra felfűtse a vizet. Ehhez nagyon sok energia kell. Ha ki-be kapcsolom, akkor csak egyszer fűti fel 65 fokig. Sokszor elég két napra is a 100 liter melegvíz. Annyi, hogy második napon már nem kell hidegvizet is nyitni, mert anélkül is kellemes a víz hőmérséklete.
De az is jó megoldás, ha alacsonyabb hőmérsékletre állítod, és nem kapcsolgatod.
Nálam, mért adatokkal a kkövetkkező jött ki:
100 literes, Ariston bojler.
A névleges teljesítményét hőntartásos időszakban is felveszi.
Fürdeni tusolni elég max 50fokra fűteni, ez nekem egy kb 1,5 órás felfűtéssel alkalmanként 1,9kWh /nyári időszak/.
Én elétennék egy okosrelét az programozhatóan bekapcsolja kétnaponta mikor tényleg használnád is. Legrosszabb esetben is meg kell lenned kb 40kWh havi fogyasztással, ha így használod.
Az itt elhangzó határozott kijelentések ellenére ez a konkrét számoktól függ.
A hűlés egyre kisebb, mert a hőveszteség a hőmérsékletkülönbségtől függ, a hőmérsékletkülönbség meg egyre kisebb. Így lehet, hogy a 2 napi (felesleges) hőntartás valamivel többet fogyaszt, mint a két napi hűlés után utánfűtés.
És persze az is kérdés, egyáltalán miről beszélünk. Például a feljebb említett '2 nap múlva is kellemes a víz' esetében azt a vízhányadot kár volt 2 nappal azelőtt melegebbre fűteni. És az is kérdés, hogy figyelembe vesszük-e azt, hogy akkor a harmadik nap úgy kezdődik, hogy az egész víz totál hideg, és azt kell felfűteni a beállított hőfokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!