Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Új mérőhely kialakítása...

Új mérőhely kialakítása mennyibe kerülne? Megéri?

Figyelt kérdés

Jelenleg ez a mérőhelyem:

[link]

Most ugye bevezették a sávos rezsit, viszont a H tarifához nem nyúltak hozzá.

Van egy fali elektromos fűtőtestem, 2 kw, 1 szobát fűtök vele...

Eddig nem nagyon szerettem volna ezt, mert a régi árakon 10 ft különbség volt, nem érte meg...

Viszont most komolyan elgondolkodtam, hogy érdemes lehet e H tarifás mérőt igényelnem, viszont a helyzet alapból rossz...

A házban régi alu hálózat van, 2 helyiségbe lett behúzva réz kábel, a képen látható lakáselosztóból.

Ezekre a réz áramkörökre van kötve minden nagyobb gép, köztük ugye ez a ventilátoros fűtés is...

Jelenleg 16A áram van, 1 fázis...

Nos, nyílván ha H tarifát akarok, akkor új mérőhelyet kell csináltatnom... elvileg 500-100 e ft-ért vannak dobozok, viszont jelenleg a bejövő kábel a padlástérbe fordul be ezt már nem fogadják el... sajnos a házon nincsen sehol olyan hely ahová a vezetéket le lelehetne húzni..

Egy alternatíva maradt, hogy föld kábelen jönne be az áram...

Így nagyjából mennyibe kerülne a H tarifa megcsinálása?

Megérné e?

Nagyjából 600 kw-ról van szó télen, amit most 70 ft-os áron kell fizetni...

2022. júl. 31. 12:11
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
35%
2021 szeptember valameddig engedélyezték a régi mérőhelyeket, az után már a 7. által linkelt van csak
2022. júl. 31. 19:45
 12/14 anonim ***** válasza:

7+

58 méter föld kábel 330000

3x25A bővítés 196000

H tarifás szekrény 560000

Felvonulási szekrény építkezés miatt 52000

Eddig eltelt idő 13 hónap!!!

H tarifa lakásosztóig történő kialakítás 52500

Napelem miatt oda-vissza mérő 0

Összesen: 1.190.500 Ft-ba került

(A H tarifás órát nem lehet napelemmel kombinálni... 1,5 évvel ezelőtt állította az E-on ügyintézője, hogy ennek semmi akadálya, és javasolja a kialakítását. 160000 felára volt a 2 mérőhelyes szekrénynek + 52500 H tarifa előkészítés. Így feleslegesen kifizettem pluszba 210500 Ft. Ha ezt írásba adta volna már levertem volna rajtuk...)

2022. júl. 31. 19:53
 13/14 A kérdező kommentje:

Ezt amit a szomszédnál felraktak, tavasz elején csinálták...

Akkor behívtam hozzám is a szerződött szerelőt, azt mondta, hogy a jelenlegi vezeték elbírná a 32 ampert is, csak egy biztosíték csere kell + földelés kialakítása...

Engem igazából az érdekel, hogy minimális belenyúlással kialakítható e a H tarifa, azaz jóformán egy szekrény cserével...

De annyira nem vágom a témát, pl. két óra esetében 1-1 fázisnál is elég 2 eres bejövő kábel?

2022. júl. 31. 20:00
 14/14 anonim ***** válasza:

Erre egymásnak ellentmondó válaszokat fogsz kapni!

Eltelt újabb pár hét, az is lehet, hogy ismét egy hónap azzal, hogy még mindig ezen filózol, hogy lehet vagy nem lehet. Javasoltam többször, hogy hívj fel akár több regisztrált szerelőt is, de most azt javaslom annak a számát kérd el, aki a szomszédnál szerelt, okvetlen!!! Beszélj vele!

Azért kapsz erre egymásnak ellentmondó válaszokat, mert más-más területről jönnek a tapasztalatok, mi hogyan oldható meg. Van olyan terület, ahol csak a lábonálló óraszekrényt engedélyezik, de mivel a szomszédodnál így megoldották, így ez nem az a terület! Azaz annak a Te esetedben(!!!) nincs igaza, aki azt írja, hogy ez már nem engedélyezett! És annak sem volt igaza, aki mindenáron nálad lábonálló szekrényt akart telepíteni, írtam, hogy oka a lustasága és igazam is volt! Valahol ilyen, valahol olyan szekrényt engedélyeznek, ebben sincs közmegegyezés a szolgáltatók között!

2 óra esetében is elég 1 fázisnál a 2 eres bejövő kábel, de H tarifára 3 fázist kötnek be, de ahogy előttem írták H tarifára csak klímát, hőszivattyút köthetsz, hagyományos fűtőpanelt nem, úgyhogy esetedben nem kell foglalkoznod a H tarifával, ha nem tudod kifizetni ennek a fél milliós költségét, akkor merem feltételezni 1-1 készülékre sem nem fogsz tudni kifizetni közel 300 ezer forintot, úgyhogy kár róla beszélnünk. Nálad azt kellene elérni, hogy legyen egy szabványos mérőóraszekrényed, amibe tudsz kérni legalább 1x32A-t, amibe így is nagyon neccesen férsz bele, erősen figyelned kell az egyidejűségre! Ha ez megvan, később kérhetsz 3 fázist, felbővíthető később 3 fázisra, ha úgy látod majd az 1x32-be nem férsz bele. Ekkor fizetni kell a légvezeték cserét és az ampert, de nincs egyéb dolgod, nem kell hozzá ismételten regisztrált szerelő avagy új szekrény, a szolgáltatóval tudod ezt intézni Te magad!

2022. aug. 1. 08:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!