Új mérőhely kialakítása mennyibe kerülne? Megéri?
Jelenleg ez a mérőhelyem:
Most ugye bevezették a sávos rezsit, viszont a H tarifához nem nyúltak hozzá.
Van egy fali elektromos fűtőtestem, 2 kw, 1 szobát fűtök vele...
Eddig nem nagyon szerettem volna ezt, mert a régi árakon 10 ft különbség volt, nem érte meg...
Viszont most komolyan elgondolkodtam, hogy érdemes lehet e H tarifás mérőt igényelnem, viszont a helyzet alapból rossz...
A házban régi alu hálózat van, 2 helyiségbe lett behúzva réz kábel, a képen látható lakáselosztóból.
Ezekre a réz áramkörökre van kötve minden nagyobb gép, köztük ugye ez a ventilátoros fűtés is...
Jelenleg 16A áram van, 1 fázis...
Nos, nyílván ha H tarifát akarok, akkor új mérőhelyet kell csináltatnom... elvileg 500-100 e ft-ért vannak dobozok, viszont jelenleg a bejövő kábel a padlástérbe fordul be ezt már nem fogadják el... sajnos a házon nincsen sehol olyan hely ahová a vezetéket le lelehetne húzni..
Egy alternatíva maradt, hogy föld kábelen jönne be az áram...
Így nagyjából mennyibe kerülne a H tarifa megcsinálása?
Megérné e?
Nagyjából 600 kw-ról van szó télen, amit most 70 ft-os áron kell fizetni...
Ez már nagyon a múlté.Ide már semmit sem kötnek be .
A szolgáltató a ma előírt szabványnak megfelelő mérőhelyekre köt be .
Ennek megfelelően kell kiépíteni a bejövő hálózatot,az első dobozig.A lakás belső vezetékelése nem érdekli a szolgáltatót .
Ezt munkát terveztetni kell.Én nem lepődnék meg,ha ez a költség fél millka lenne .
Mivel családi ház, oda álló szekrényt raknak. Ez úgy 350-450 ezer alapból. Belső kialakítás, amper igény, kábel. Ez úgy milla környéki lesz. És szolgáltatók igényei nem egységesek.
De egy regisztrált szerelő tud árat mondani neked mindenre.
H tarifával csak hőszivattyú elven működő eszközöket lehet működtetni: klíma, hőszivattyú, hőszivattyús hmv.
A 2 mérő órás (A+H) szekrény telepítve 560000 Ft-volt 1 hónapja! Valószínűleg a bejövő vezeték keresztmetszet is kevés ehhez, így ezt 6000+áfa/fm -ért cserélik. Nem ingyenes, mert már egyszer bekötötték! Oszlop mérőhely távolságot kell nézni légvonalban.
A szekrényt a ház előkertjébe rakják többnyire , ha van hely. H tarifás gépekhez külön álló vezeték szükséges, és csak az engedélyezett gép működhet róla.
Mindent leírtak csak összegzem:
1. H tarifát csak hőszivattyús/klíma fűtéshez igényelhetsz, az igényléshez be kell nyújtani a forgalmazó nyilatkozatát, ami tartalmazza a gép műszaki adatait és a COP értékét, aminek 3 felett kell lennie. A te fűtőtested COP értéke 1-erre nem tudsz H tarifát igényelni.
2. A teljes fa mérőórádat szabványosítani kell, nem szerelnek fel csak egy különálló szabványos mérőórát a H tarifához
3. Múlt héten kaptam árajánlatot 2 mérőórás szekrény szabványosítására, ami az én esetemben 410.000 Ft. lenne
4. Jelenleg a két mérőórás szabvány szekrény ára 100.000 Ft. körül van, de hiánycikk és nem is tudják, hogy mikor lesz elérhető készlet
Nálunk az eon csak az ilyen szekrényeket engedi családi házakhoz:
Biztos van webáruházban olcsóbban, de magánszemélynek nem adnak el mert hiány cikk, Így annyiba kerül amennyiért a regisztrált villanyszerelő adja.
Igazából a kérdésem kicsit pontatlan... azt tudom, hogy az általam fel vázolt opció teljes egésze 500-600 K ba fájna...
Inkább a kérdésem arra irányul, hogy lehetne e új mérő szekrényt feltenni a falra úgy, hogy a bejövő kábelt ne kelljen cserélni?
A szomszédomnak így oldották meg (igaz nála kábelt is cseréltek):
Nálam meg most ez a helyzet:
Megoldható lenne hogy nálam is feltegyenek egy 2 órás dobozt a falra bejövő kábel cseréje nélkül?
Mert így kb. 200K-ból megúsznám...
Szomszédnál a kábel cserét jóval könnyebben meg tudták oldani:
Nálam sokkal bonyultabb lenne:
A fehér autónál van a telekhatár, az még félút a kábelnek...
Így kellene iszonyat sok földkábel, magánterületen belül is, olyan szekrénnyel a kerítésre amit a 7-es linkel... tehát a szekrény meg a lakáselosztó között lenne minimum 5 méter, ekkora lenne a mért fővezeték!
Ezek iszonyat költségek ami kiszámolva 5-6 év alatt térülne meg, ha a kormány menet közben nem nyúl hozzá a H tarifához is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!