Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Új mérőhely kialakítása...

Új mérőhely kialakítása mennyibe kerülne? Megéri?

Figyelt kérdés

Jelenleg ez a mérőhelyem:

[link]

Most ugye bevezették a sávos rezsit, viszont a H tarifához nem nyúltak hozzá.

Van egy fali elektromos fűtőtestem, 2 kw, 1 szobát fűtök vele...

Eddig nem nagyon szerettem volna ezt, mert a régi árakon 10 ft különbség volt, nem érte meg...

Viszont most komolyan elgondolkodtam, hogy érdemes lehet e H tarifás mérőt igényelnem, viszont a helyzet alapból rossz...

A házban régi alu hálózat van, 2 helyiségbe lett behúzva réz kábel, a képen látható lakáselosztóból.

Ezekre a réz áramkörökre van kötve minden nagyobb gép, köztük ugye ez a ventilátoros fűtés is...

Jelenleg 16A áram van, 1 fázis...

Nos, nyílván ha H tarifát akarok, akkor új mérőhelyet kell csináltatnom... elvileg 500-100 e ft-ért vannak dobozok, viszont jelenleg a bejövő kábel a padlástérbe fordul be ezt már nem fogadják el... sajnos a házon nincsen sehol olyan hely ahová a vezetéket le lelehetne húzni..

Egy alternatíva maradt, hogy föld kábelen jönne be az áram...

Így nagyjából mennyibe kerülne a H tarifa megcsinálása?

Megérné e?

Nagyjából 600 kw-ról van szó télen, amit most 70 ft-os áron kell fizetni...

2022. júl. 31. 12:11
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
bocsánat, 50-100 ezret akartam írni.
2022. júl. 31. 12:12
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Ez már nagyon a múlté.Ide már semmit sem kötnek be .

A szolgáltató a ma előírt szabványnak megfelelő mérőhelyekre köt be .

Ennek megfelelően kell kiépíteni a bejövő hálózatot,az első dobozig.A lakás belső vezetékelése nem érdekli a szolgáltatót .

Ezt munkát terveztetni kell.Én nem lepődnék meg,ha ez a költség fél millka lenne .

2022. júl. 31. 12:25
 3/14 anonim ***** válasza:
H tarifa elektromos fali fűtőtesthez ? Ennek azért olvass utána egy kicsit.
2022. júl. 31. 12:47
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Mivel családi ház, oda álló szekrényt raknak. Ez úgy 350-450 ezer alapból. Belső kialakítás, amper igény, kábel. Ez úgy milla környéki lesz. És szolgáltatók igényei nem egységesek.

De egy regisztrált szerelő tud árat mondani neked mindenre.

2022. júl. 31. 13:02
 5/14 anonim ***** válasza:
87%

H tarifával csak hőszivattyú elven működő eszközöket lehet működtetni: klíma, hőszivattyú, hőszivattyús hmv.

A 2 mérő órás (A+H) szekrény telepítve 560000 Ft-volt 1 hónapja! Valószínűleg a bejövő vezeték keresztmetszet is kevés ehhez, így ezt 6000+áfa/fm -ért cserélik. Nem ingyenes, mert már egyszer bekötötték! Oszlop mérőhely távolságot kell nézni légvonalban.

A szekrényt a ház előkertjébe rakják többnyire , ha van hely. H tarifás gépekhez külön álló vezeték szükséges, és csak az engedélyezett gép működhet róla.

2022. júl. 31. 13:09
 6/14 anonim ***** válasza:
47%

Mindent leírtak csak összegzem:

1. H tarifát csak hőszivattyús/klíma fűtéshez igényelhetsz, az igényléshez be kell nyújtani a forgalmazó nyilatkozatát, ami tartalmazza a gép műszaki adatait és a COP értékét, aminek 3 felett kell lennie. A te fűtőtested COP értéke 1-erre nem tudsz H tarifát igényelni.

2. A teljes fa mérőórádat szabványosítani kell, nem szerelnek fel csak egy különálló szabványos mérőórát a H tarifához

3. Múlt héten kaptam árajánlatot 2 mérőórás szekrény szabványosítására, ami az én esetemben 410.000 Ft. lenne

4. Jelenleg a két mérőórás szabvány szekrény ára 100.000 Ft. körül van, de hiánycikk és nem is tudják, hogy mikor lesz elérhető készlet

2022. júl. 31. 15:59
 7/14 anonim ***** válasza:

Nálunk az eon csak az ilyen szekrényeket engedi családi házakhoz:

[link]

Biztos van webáruházban olcsóbban, de magánszemélynek nem adnak el mert hiány cikk, Így annyiba kerül amennyiért a regisztrált villanyszerelő adja.

2022. júl. 31. 16:42
 8/14 anonim ***** válasza:
7# ez így van. Végül a szerelő még a belselyét alakítja a helyhez. Így jön ki az ára.
2022. júl. 31. 18:27
 9/14 A kérdező kommentje:

Igazából a kérdésem kicsit pontatlan... azt tudom, hogy az általam fel vázolt opció teljes egésze 500-600 K ba fájna...

Inkább a kérdésem arra irányul, hogy lehetne e új mérő szekrényt feltenni a falra úgy, hogy a bejövő kábelt ne kelljen cserélni?

A szomszédomnak így oldották meg (igaz nála kábelt is cseréltek):

[link]

Nálam meg most ez a helyzet:

[link]

Megoldható lenne hogy nálam is feltegyenek egy 2 órás dobozt a falra bejövő kábel cseréje nélkül?

Mert így kb. 200K-ból megúsznám...

2022. júl. 31. 19:03
 10/14 A kérdező kommentje:

Szomszédnál a kábel cserét jóval könnyebben meg tudták oldani:

[link]

Nálam sokkal bonyultabb lenne:

[link]

A fehér autónál van a telekhatár, az még félút a kábelnek...

Így kellene iszonyat sok földkábel, magánterületen belül is, olyan szekrénnyel a kerítésre amit a 7-es linkel... tehát a szekrény meg a lakáselosztó között lenne minimum 5 méter, ekkora lenne a mért fővezeték!

Ezek iszonyat költségek ami kiszámolva 5-6 év alatt térülne meg, ha a kormány menet közben nem nyúl hozzá a H tarifához is...

2022. júl. 31. 19:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!