Hogy magyarázzam el rokonoméknak, hogy brutális gázszámlájuk lesz?
Egyszerűen nem tudják felfogni, hogy 1700m3 gáz jár rezsicsökkentett áron, afelett paici ár. Ez valami 17000 Ft átalány megfelelője / hó.
Ők havi 29ezret fizetnek/hó átalányt.
Mondom nekik, hogy ez milyen brutális lesz. Erre ők:
" nem nekik nem emelik, nincsenek elmaradva, mindig befizették, majd spórolnak a fogyasztással " stb.
Még ha 20 fok helyett 15 fokora fűtenének, úgy is több lenne 17ezer ft-nál. Kádárkocka régi ház, cirkóval.
90nm a ház, központi fűtéses.
Na megmutattam nekik a kalkulátorban történt számításokat:
"nem lesz annyi, nem lesz annyi"
Én most ebben a pillanatban megnéztem a facebook marketplacen a konyhakész akác árát, ömlesztve 19000 ft /1x1x1 m3. --> Ebből 2 kocka felel meg 1 m3 tömör fának, vagy 1x1x1,7 erdei m3-nek ami 1fm-es rönkökből áll.
4 m3-től ingyenes kiszállítást írnak.
Nekem évente 4 erdei m3 fogy el akácból -->4x2x19000=152000 Ft!
Tavaly rönkbe vettem ennyit 112000 Ft-ért. De mivel utóbbi időben sokat fáj a derekam maradok a konyhakésznél :(
17!
"1 szobát kell fűteni, a hálószobát 18 fokra,..."
Ez így nem megoldás! A szoba 15 cm tégla fala nem fogja bent tartani a meleget. Így fűtik a szomszédos fűtetlen helységeket, aztán sokan csodálkoznak, hogy 1-2 órán belül lehűl a fűtött helység, miután már nem tüzelnek. Ráadásul a felfűtés több energiát igényel mint a hőn tartás.
Az állandó hőn tartás a leggazdaságosabb. pl az egész házban 18°C, az állandó tartózkodási helyen meg 20!
Aki nem ért ezzel egyet arról nem tehetek, ez egyszerű fizika! 2 foknál nagyobb eltérés nem javasolt energetikailag lehet 17/19, de 3 foknál már több energiát vesztesz mint amit spóroltál.
Van egy talán érhetőbb autós példám rá:
Mennyit fogyaszt az autótok állandó 90 kph-s sebességnél főútvonalon haladva? Mennyit fogyaszt ugyan az az autó városi forgalomba, mikor éppen munkába araszolsz?
Na utóbbi esetben 0-60 között gyorsítgatsz, ez olyan mint mikor felfűtöd a házat.
Az én autón fix 90-el 4,5 l/100 km-et fogyaszt, városi forgalomban meg 7 l/100 km-et!!!
16!
Én azt mondanám, hogy az éves gázszámlának megfelen arányosított fa mennyiség, megnövelve az inflációval (~12%).
Tehát 29000x12=348000 --y 348000x1,12 ~ 390000 Ft.
390000/19000 = 20,52 --> 21 m3 (1x1x1 ömlesztett konyhakész akác!)
Tölgyet nem ajánlom, csak akkor ha 2 évet száradt! Akác már fél év száradás után is viszonylag tűrhetően használható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!