60 m2-es hőmennyiségmérővel ellátott távhős lakás fűtési költsége?
Persze, tudom, annyi, amennyit elfogyasztunk.
De mi van abban az esetben, ha mondjuk elzárom a radiátorokat, mert ideiglenesen nem lakom az ingatlanba. Gondolom, hogy ebben az esetben nem is mér semmit a műszer.
Akkor mit kell fizetni?
60-40% hőfelosztás esetén... a 40%-ot.. a teljes házba beérkezett fűtési hőmennyiséget felosztják a lakásoknak M2 és költségmegosztóid DB-ja alapján/megfelelően,és kiszámolják mennyi lesz a te lakásodnak ezen 40%-os része.
Ha semmit sem fűtöttél, akkor a 60% MÉRÉS alapú értéked nulla lesz,akkor ezt adják hozzá a felosztott/kiszámított 40%-részedhez.
Erre jön még rá a távfűtő művek alapdíja(átlag 3-6eft),és a melegvíz-felhasználásnak a kiszámított hőmennyisége.(nyílván ez-is 0 ha nem laksz ott.)
Van ahol 30-70% a felosztási arány(közös képviselőnél érdeklődj)
Kb így működik a számítás.
Hőmennyiségmérős, vagy költségmegosztós?
A hőmennyiségmérőnél az egész lakás újra van csövezve, a bejáratnál mérőórával, az gyakorlatilag egyedi fűtés.
A ház szabályzatában le van írva mit milyen aránnyal számolnak.
#2 Nem tudom! :)
Hogy őszinte legyek, még nincs lakás. Vásárláson gondolkodom, és latolgatom a lehetőségeket, későbbi költségeket.
JóTanács: csak olyat panel lakást vegyél ami korszerűsített---> hőszigetelt,,és egyedi mérőórás fűtése van. itt minimum lefeleződik a fűtési költség,de akár harmada is lehet!
Az 1 plusz jó dolog ha a vizes felszálló/alapvezetékei újra vannak cserélve a háznak,de ilyen panel még kevés van.
Sok panelnak ebből súlyos problémái lesznek a következő 10-15 évben,hiszen legtöbbje 40-50 éves csővezetékei vannak,és a rozsda eszi őket belülről,és "végstádiumban" vannak hamarosan.
#4: igen, ezeket én is alá tudom tamasztani.
Egyébként a költségmegosztó+termosztátszelep már önmagában brutális hőfogyasztáscsökkenést hoz :)
De a szigetelés kell, aokkal komfortosabb a lakás, és nyilván még kevesebb lesz a fűtési költség.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!