Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Vegyestüzelésű nagy pufferral...

Vegyestüzelésű nagy pufferral vagy kombi gázkazán? (van mind a kettő)

Figyelt kérdés

Javaslatot szeretnék kérni tőletek!

Olcsóbb lenne-e a fatüzelés?

Jelenleg a házunkban (150 nm^2 egyszintes) van egy bosch kombi gázkazán, ezzel fűtünk, főzünk sütünk és ezzel állítjuk elő a használati melegvizet is. A házban van egy vegyestüzelésű kazán is 2000 literes puffertartállyal. EZt nem használjuk. Az előző tulaj ezt használta mert szerinte olcsóbb.

Most jött meg az átalány számlám egy évre, és kb 74000 Mj gázt használtunk el 2021-ben. Ez kb 270e ft.

Ha ezt a Mj értéket átváltom pl bükk fa fűtőértékbe, akkor olyan 6 köbméter fára jön ki ami most 120-140e ft.

Szerintetek van értelme visszatérnem a fatüzelésre? Akkora puffertartály van a vegyestüzelésűhöz, hogy az elégetett fa közel 100% ban hasznosulna mert van hova betárolnom a hőenergiát. Nem kell folyton rakni sem a tüzet.

Részlet kérdés hogy a kazánházba, befér még egy fatüzelésű bojler is, ami szintén elgondolkodtatott.

A ház teljesen szigetelt kívülről, szinte új fa nyílászárók és az állmennyezet fölött van kőzetgyapotszigetelés és a padlás alján is van végig kőzetgyapot (innen egy csapp meleg sem távozik :) )

Szerintetek visszatérjek a fára? Jól számolom, hogy százezres nagyságrendben lenne ez olcsóbb?

2022. jan. 1. 17:18
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
Ha már ott a rendszer, akkor nyilván olcsóbb, kiszámoltad. Más kérdés, hogy dolgozni kell vele
2022. jan. 1. 22:54
 12/23 anonim ***** válasza:
74%
Akinek az a véleménye, hogy "nem távozik a hő a kéményen ha van puffer tartálya", az inkább ne kezdjen bele vegyes tüzeléssel fűteni, mert fogalma sincs arról, milyen szamárságokat mond - és még hőzöng is az őt kiigazítani igyekvő, jóindulatú kommentelővel.
2022. jan. 2. 00:22
 13/23 mindentudó99 ***** válasza:
69%
A probléma ott kezdődik hogy kizárt hogy 6 köb fa elég lenne 150m2-re egy szezonban. 10 körül kell. Most nem érdemes fával fűteni ha van gáz
2022. jan. 2. 06:22
 14/23 anonim ***** válasza:
13-as van benne igazság amit írtál! Kicsit utána számoltam, nekem 7,7 legyen 8m3 fa de erdei m3-ben méterben értendő. Amit ugye össze kell vágni, és hasogatni. Például én ki számoltam a saját házamra winwatt segítségével a fűtési költséget, és nagyon egálba jött ki a fa és a gáz. Én vágtam daraboltam, kb négy napom ment el rá. Gáznál ilyen nincs.
2022. jan. 2. 09:34
 15/23 anonim ***** válasza:

Nálunk mindkettő van. Hét közben kényelmesebb a gáz. Hétvégén meg így az ünnepek, szabadságolás alatt gyújtok be fával.

22,5eFt havi gázszámla szerintem nem vészes ekkora házhoz képest.

A számításodnál vedd figyelembe, hogy a vegyes kazán hatásfoka jóval gyengébb, mint egy modern kondenzációs, vagy akár csak sima turbós gázkazáné! Továbbá nem biztos, hogy évekig száraz raktárban szárított légszáraz bükkfát kapsz. Valamint a m3-t sem légmentesen szorosan összerakott tömör "fakockára" értik, hanem ömlesztett összedobált kupacra elég lazán értelmezve. Így a mostani faárakkal olyan marha sokat nem spórol az ember.

2022. jan. 2. 09:39
 16/23 A kérdező kommentje:

15-ös való igaz, hogy a tüzelőberendezések hatásfok különbségével nem számoltam. Megnéztem a gázkazánom 92-94 % hatásfokkal dolgozik elméletileg, a vegyestüzelésűm celsius plussz, adatlapja szerint 82%. Ez 10% diferencia ami ennyivel meg is dobná a tüzelőanyag mennyiséget is.

Az előző hozzászóló pedig látom nem érti amit leírtam. Nem azt mondom, hogy a kéményen nem távozik semennyi hő, hanem azt mondom, hogy az azelőtti kommentelő akinek normál, sima, nem puffertartályos (nincs hőtároló) mindössze a radiátorokban lévő vízmennyiséget tartalmazó rendszere van, össze sem hasonlítható ezzel. Itt a keletkező hőt van hova betárolni mehet teljesen nyitott huzatszabályozóval, és nem fog kimenni a hő nagyrésze a kéményen, mert van akkora víztömeg a pufferban ami folyamatosan képes ELVONNI a keletkezett hőt. 2000 liter víz van a puffer rendszerében. az 2 TONNA.

Én azt mondom hogy ez a méretű tároló képes a hő legnagyobb részét kivonni és eltárolni. Nyílván a rendszer ebben az esetben sem lehet 100% os hatásfokú és a hő egy része a kéményán át távozni fog, de közel sem annyi mint egy hagyományos rendszernél ahol van 50 liter víz amit ráadásul ő még a radiátorokba "be is zár" a termosztatikus fejjel mikor azok elérik a beállított értéket. Így marad a rendszerében 10 liter víz ami nyílván nem képes már elvonni semmi hőt, így a rohadt forró füst távozik a kéményen és az utcát fűti. Erre írta, hogy ezért automata huzatszabályzóval lefolytja a kazánt. Ezt így is kell ebben az esetben, csak így a tökelétlen égés feltételeit állítja elő (kevesebb oxigén) és csökken a tüzelőanyag elégetésének hatásfoka ami szintén költségnövelő faktor. Ezzel szemben én azt mondtam hogy nálam nem kell a huzatszabályzóval lefolytani mert nem fog forró füstgáz távozni a kéményen mert van mód arra hogy ezt a hőt elvonjuk a 2 tonnányi víztömeggel. De valamennyi hő természetesen távozik.

2022. jan. 2. 11:11
 17/23 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező! Most jut eszembe! Nálad van gáz, és fa tüzelés is puffertárolóval. Nem lenne érdemes ki próbálnod, hogy mondjuk három napot fűtessz gázzal, persze elötte utána gázóra állást felírni. Majd három nap fűtessz fával. Ott meg a súlyt fel írni hogy mennyit tüzeltél el. Szerintem egész tűrhetően vissza lehetne számolni melyik az olcsóbb.
2022. jan. 2. 11:43
 18/23 A kérdező kommentje:
Igen az is egy megoldás, csak nem elég pontos. Kb következtetni lehet egy teljes évre.
2022. jan. 2. 11:49
 19/23 A kérdező kommentje:
Én egy teljes év alatt felhasznált hőenergia adatával számoltam. Ez az adat egy év teljes fogyasztása, ez nagyon sokat nem fog változni egyik évben sem. Ebből az adatból konvertáltam át egy másik tüzelőanyagra amiből az jön ki, hogy olcsóbb. De valóban macerásabb.
2022. jan. 2. 11:53
 20/23 anonim ***** válasza:
Ha ténylegesen is ennyi a hatásfok, akkor az egy ritka hatékony vegyes kazán.
2022. jan. 2. 12:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!