Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Egy 180 m2-es emeletes házat...

Egy 180 m2-es emeletes házat mennyiből fűtenék ki havi szinten, uj kondenzációs gázkazánnal? A ház nincs leszigetelve, abblakcsere sem volt volt.

Figyelt kérdés
2021. márc. 3. 19:33
 1/4 anonim ***** válasza:
Ilyen háznál (szigetelés nélkül) sajnos nem nagyon számít, hogy új-e vagy régi az a kazán. 4-5 ezer ft/m2/év költséggel számolhatsz.
2021. márc. 4. 09:49
 2/4 A kérdező kommentje:
Szerintem azért számít hogy egy új kondenzációs kazán vagy a régi gáz cirko fűt!!!
2021. márc. 4. 12:57
 3/4 anonim ***** válasza:
Átmeneti időszakban van előnye az újnak, de az a teljes éves fogyasztás kis része. Decembertől február végéig használod el a gáz 80%-át.
2021. márc. 4. 13:23
 4/4 anonim ***** válasza:

Nálunk 3000 Ft/m² az éves földgáz fogyasztás.

Kondenzációs kombi kazán (a háztartási melegvizet is ez állítja elő) + gáztűzhely a konyhában. Ebből a gáztűzhely és melegvíz fogyasztása (a fűtési időszakon kívül állapítható meg, nem légköbméter függő) 30-ezer Ft/év.

Hőszigeteletlen falusi ház, nagy telken. A bejárati ajtók (kettő van) és az ablakok fele hőszigetelt. (A ház hosszú téglalap alakú, ezért számottevően nagyobb a kerülete és így az oldalfelülete, mint egy azonos falmagasságú négyzet alapúnak.)

Lemezradiátorok vannak.

A kazánvezérlő termosztát nappal 22 °C-ra, éjjel 21 °C-ra van programozva. A működési tartománya ±0,5 °C.

Nálunk hideg időszakban is számottevő mértékben kondenzál, mert a visszatérő fűtővíz a kazánnál 37-40 °C-os. (Bilincses cső-hőmérővel mérem.) Az előremenő fűtővizet átmeneti időkben 45-50 °C-ra állítom, hidegben 55–60 °C-ra, nagyon hidegben (tavaly és idén nem volt ilyen) 65–70 °C-ra. Természetesen, csak tartós időszakok esetén állítok, ez évi 4–6 állítást jelent együtt, oda-vissza.

(Mivel öt éve naponta leírom a gázmérő állását és rögzítem a napi kinti minimum és maximum hőmérsékletet, és sokat kísérleteztem a beállításokkal, termosztát programozással; korrekcióval az eltérő telű fogyasztásokat is össze tudom vetni. Két és fél éves a kombi kondenzációs kazán, előtte legutóbb tizennégy évig zárt égésterű - turbós - kombi gázkazán volt. Az adatok megfelelő korrigált összevetésével a kondenzációs kazánnal éves szinten 34%-kal kevesebb a gázfogyasztásunk.)

2021. márc. 6. 08:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!