Kezdőoldal » Otthon » Rezsi » Mi van akkor, ha egy helyiségb...

Mi van akkor, ha egy helyiségbe nagyobb klímát szereltek be?

Figyelt kérdés
17 négyzetméter a szoba, 3,5 KW a klíma. Fűtésre optimalizált.

2020. dec. 12. 07:44
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Ha inverteres, akkor úgyis visszafogja a teljesítményét, illetve hamarabb kikapcsol.
2020. dec. 12. 08:47
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Kevesebbet fog menni. A ventilátor hamarabb beáll alacsonyabb fokozatra, ezért kicsit csendesebb is. Amikor elkezdi a fűtési ciklust, fúj mint állat, de ezt meg kell szokni.
2020. dec. 12. 09:35
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Nem feltétlenül a klíma névleges teljesítménye a lényeg, hanem az, hogy meddig tud leszabályozni. Van több példa rá, amikor a nagyobb klíma jobban le tud szabályozni, mint egy másik gyártó kisebb klímája. Ekkora szobába olyan klimát keress, ami legalább 0.8 kW-ig le tud szabályozni, azon belül szinte mindegy, hogy 2.5 vagy 3.5 kW-os. Utóbbi rendszerint alig pár ezressel drágább. Egy modern, inverteres klíma akkor van megfelelően méretezve és működik jól, ha folyamatosan megy, nem vagy alig áll le. Ilyenkor alacsony fogyasztásból tizedfokra tartja a hőmérsékletet. Túlméretezésnél pedig a méretezéstől függően 5-20 percet megy (nyáron jéghideg, télen forró levegőt fújva), majd fél/egy orára leáll, egész nap ki-be kapcsolgat. Folyton ingadozik a hőmérséklet, egyszer megfagysz, máskor megsülsz, télen és nyáron is. Szuperül el lehet rontani a komfortot a klima túlméretezésével. A fűtésre optimalizált klímában lévő kiegészítő fűtés, az esetek nagy részében erre az időjárásra szükségtelen, csak az áramot fogyasztja, lévén 0 fok alatt bekapcsol és mindig megy, még akkor is, ha ki van kapcsolva a klíma és nincs megfagyott víz, amit fel kellene olvasztani. Többet ér, ha ki van szedve a kültéri aljából a műanyag vízkivezető, amibe szeret belefagyni a víz.
2020. dec. 12. 11:37
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Én ezekből a hátrányokból vagy problémákból semmit nem tapasztaltam, a harmadik telet fűtöm klímával.

Kérdés, hogy mi számít túlméretezettnek?

A hivatalos ajánlás szerintem az enyém is túlméretezett (végül 5kW lett a gyári ajánlás szerinti 3kW helyett), a klímás javasolta. Szintén állandó fűtésre javasolt modell.

Ritkán áll le, általában csak a leolvasztás idejére. Ami nem segédfűtéssel történik, hanem rövid időre megfordul a folyamat, mintha nyáron hűtene (akkor a kültéri ugye felmelegszik), csak nem megy a beltéri ventilátor. Amikor végzett a leolvasztással, újból indul, de a beltéri csak 1-2 perccel később nyílik ki.

Nekem a kültéri pont a konyha falára került, a vízkivezető be lett vezetve a konyhába, megy a rendes csatornába.

2020. dec. 12. 12:24
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk nekem nem egyértelmű, hogy nálad, a leírásodban a kiegészítő fűtés mit fűt.
2020. dec. 12. 12:32
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Valoszinű a cseptálca fütésre gondol.
2020. dec. 12. 13:24
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Az viszont nem mindegyikben van, egyes Daikinokban (és így Gree-kben) nincs. Nekem sincs ilyenem, pedig nézem nagyon.
2020. dec. 12. 13:36
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Sok olcsóbb klímában a fűtésre optimalizálás kimerül a csepptálca és esetleg a kompresszor fűtésében, ezeket nevezem én kiegészítő fűtésnek. A Gree több típusában van tálcafűtés a megfizethető kategóriában. Daikin szintén létezik tálcafűtéssel és nem csak ennyiben merül ki a fűtésre optimalizálás, így az ára is egy jól látható összeg. (#3)
2020. dec. 12. 14:14
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Hát passzolom, nekem Gree Amber van, kbsacc 120m3, változó belmagasság, 10cm külső falszigeteléssel, ÉK tájolással. A lényeg 18m2 szoba (itt a beltéri is), de a többi helyiség is innen van fűtve.

Erre minden kalkulátor 3kw-os klímát ajánlott, a de a helyszíni szemlén a klímás azt mondta, hogy inkább legyen nagyobb. Lehet, neki volt igaza és így a helyes.

Szóval én úgy tudom, kicsit túlméretezett klímám van, de nem tapasztalom azokat, amiket írtál.

2020. dec. 12. 14:38
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
A kevés Gree kivétel közül az Amber elég jól le tud szabályozni, ezért nem tapasztalod. Fűtésnél kb. 200w fogyasztásig le tud menni, szemben sok Gree klímával ami 500w-nál kikapcsol. Előbbi kb. 900W fűtőteljesítmény, utóbbi 2000w.
2020. dec. 12. 15:13
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!