Egy régi stiebel eltorn elektromos bojlert használunk és elég sokat fogyaszt.80 vagy 100 literes talán. Kettõnknek elég lenne egy 50 literes? Parom zuhanyzik, en furdok csak általában, plusz a mosogatás. A régi bojlerek tòbbet fogyasztanak?
Vegyél inkább egy Ariston Lydos Wifi-s bojlert. A 80 literes csak 60.000Ft!
Azután napi 2 fűtési ciklust is be tudsz majd állítani az okos telefonon keresztül!
Plusz van benne tanuló mód, így 1 hét után tudja a szokásod!
Ott célszerű úgy programozni, hogy ha este 8 körül kezdtek el fürdeni, akkor beállítod, hogy 7 órakor fűtse fel magát 60 fokosra (legionella miatt is muszáj!)
Olyan este 10 órától meg jó lesz a 45 fokos víz is!
Így a 60 fokos fürdésre elegendő melegvíz csak este lesz, mikor tényleg szükség lesz rá! Kvázi a bojlered a 24 órából csak 2-3 órát dolgozik, többiben meg alig fog bekapcsolni, illetve a hőveszteség is csökken az alacsonyabb hőmérséklettel!
De ha bojlert veszel, az első legfontosabb adat a hőveszteség 65 celsius fokon! Minél kisebb, annál jobb a bojler hőszigetelése!
Aki azt mondja, hogy az új bojlerek ugyan olyanok, mint az 1980-ban felrakott bojler, az téved! Alapból milyen lehet egy 30-40 éves bojler hőszigetelése? Szerintem teljesen szétporladt.
Biztonsági okokból sem mernék használni ilyen bojlert, ott a vezetékek miatt simán zárlat alakulhat ki. Illetve egy új bojlernek sokkal több biztonsági eleme is van!
Szóval én jogszabályban rögzíteném, hogy 20 év után kötelező csere.
Azért egy bojler 40-60 ezres kiadása nem egetrengető.
"Biztonsági okokból sem mernék használni ilyen bojlert, ott a vezetékek miatt simán zárlat alakulhat ki"
Ha vízköveztél volna bojlert akkor nem mondanál ilyent! Barátnőmnél nemrég csináltam, mert le is vágta az autómatát, de nem a vezetékekkel volt ott sem gond, hanem a kb 2 éves fűtőbetét szó szerint szétnyílt. Hajuhoz meg egy vezetékkészlet 3-400 forint, és az újakon sincs semmivel sem több biztonági elem mint egy régint max a földelés.
"max a földelés."
Vagyis csak ennyi a biztossági dolog az újon meg a régin. Többiről neked kell gondoskodni kismegszakító és FI relé formályában.
Nektek szerencsétek van! Itt a fórumon is mesélte már valaki, hogy a fűtőbetét szétnyílt, de valami 20 éves bojlerről beszélünk (igaz a fűtőszál pár éves volt) de neki nem vágta le a biztosítékot, földelése is hiányzott (újakon van) hanem a hangja miatt kapcsolta le ő maga! Kb mint ha hegesztő trafója olyan hangja volt a bojlernek, pár napig így üzemelt mire megnézte miaz.
Ennyit a régi bojlerekről!
Akárki akármit mond, egy 30-40 éves bojlert nem szívesen használnék.
Alapból simán gyengülhetett annyit a tartály, hogy megrepedjen. Hőszigetelés is milyen lehet 40 év után. Még házon is előbb cseréli le az ember (már akinek van).
Nekem 12 évig üzemelt egy Ariston bojler, ment volna tovább is csak inkább le lett cserélve, az meg átkerült egy műhelybe. Pont kibírják azt az időt amire tervezik őket. Csak a beteg magyar ragaszkodik az elavult dolgokhoz, meg mindent addig hajt, amíg szét nem esik.
Hajdubol meg a Z széria is egy elavult retek. Manuális termosztát stb... ilyen árkategóriában már digitális okosbojlert kapni. Ennyit a hajdu csodákról.
Csak azért nem veszem mert magyar... mert szerintem hulladék.
A hajdutól csak a smyle amit megvennék, mert le a kalappal, az jól sikerült. Teljesen új koncepció, tanul is, szóval arra mondom, nagyon jó. Az ára sem vészes. Több ilyen újítás kellene.
Azért egy ilyen Smyle 100 ezer körül mozog, ráadásult vezéreltről sem működtethető, vagyis akkor hol a spórolás benne?
A "beteg magyar" meg nem véletlenül ragaszkodik az alap Hajdúhoz, mikor 10 ezerből fullra felújítod, mert egyszerű mint a faék, és normális méretű nyílás van a vízkövezéshez. Ami itt a Bakonyban azért nem hátrány, mivel brtutál kemény a víz
Szerintem itt a csávónak még a keze sem fér be.
https://www.youtube.com/watch?v=PGqogUztf9o
Nekünk azzal a manuális termosztáttal sem volt soha gond. A Z-...ERP-t meg azrét említettem, mert állítólag ennek tartósabb a tartálya.
Nekem Ariston Lydos van, annak nagyobb a nyílása szerintem.
A Smyle nem vezérelt áramhoz való, hanem ahol nincs.
De mivel szatelitos a fűtőeleme, nem rakódik le vízkő a fűtőszálra (mivel nem érintkezik a vízzel) meg kellene fontolnod.
Tényleg szinte semennyire nem vízkövesedik az a bojler! Ha ott olyan kemény a víz, beneveznék rá.
Amúgy Aristonhoz sem drága semmi. Az anód rúd 2 ezer, a fűtőszála meg olyan 8 ezer körül van.
Igaz a Lydos Plus szériától már valamivel be van vonva, az lehet kicsit drágább. De elvileg tartósabb és a vízkő is könnyen lejön róla. Tehát nem kell venni sem.
A termosztátot nem tudom, de az nem szokott elromlani.
A többi márkát nem tudom, nekem ilyenem volt, anyámnál meg a Hajdu aquastic van, igazából nincs vele gond, 8 éve üzemel. Csak például anyámnak rengeteget pocsékol, hogy nem programozható! Mert neki egyedül felesleges az állandó 60 fokos víz, csak este van rá szükseg, mikor mosogat meg zuhanyzik.
Nem hiába a Hajdu C energiaosztályba tartozik, az enyém meg B-be!
Hidd el, többet eszik az ő hajduja sajnos. Illetve eléggé rossz a hőszigetelése, mert oldalt fent azért langyos az oldala. Nekem otthon hideg mindenhol!
Lehet a Z széria ebben javít, de azért ez is került anno 60 ezerbe, ne ezen spóroljon a magyar gyártó.
Plusz kellene ma már ilyen árkategóriába a digitális termosztát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!