Fabrikett vagy gáz? (Többi lent)
Albiban lakunk, 2 szintes családi, nem nagy, kb 70-80 négyzetméter összesen.
Van lehetőségem gázzal fűteni (gázkazán) és kandallóval is. Eddig a gázt használtuk, termosztáton belőttük a hőfokot, többit intézte a rendszer. Sajnos a ház szigetelése elég rossz. Ha beállítom a termosztátot 26 fokra, az emeleten szauna lesz, az alsó szinten meg fázunk, maximum 20-22 fok van. Vagy annyi se. A gázt fullon pörgeti, mert az alsó szintet nem bírja befűteni. Havi 40-50 ezret fizetünk a gázra télen, és nincs melegünk.
A kérdésem az, hogy a fabrikett jobban megérné szerintetek, olcsóbban kijönnénk vele? Az se baj, ha ugyanannyit fizetnénk, csak meleg legyen. A kandalló a nappaliban van, pont a lépcsővel szemben, így a meleg árad fel az emeletre. Az alsó szint 40 négyzetméter, meg a felső is..
Fát lehet nem vennék már, mert eléggé elhúztam az időt, nedves fával meg nem szeretnék fűteni.
Akinek van tapasztalata fabrikettel, mit gondol, megéri azzal fűteni?
A földszinti kandalló nem fogja neked befűteni az egész házat, legfeljebb ha valaki áll mellette és 0-24-ben pakolja.
Mi egy télen fűtöttünk fabrikettel kandallóban, csak délután 5-6 órától nagyjából este 11-ig, de csak kiegészítő fűtésként konvektorok mellé 80 m-en, (egyszintes, szigeteletlen téglaház!) de 20-25ezer/hó így is elment rá, + a 2 konvektor gáz és nem mondhatom, hogy szauna volt, max 23 fok.
Még mindig 2-es vagyok.
Ahogy írtam, mi nagyjából 5-6 órát fűtöttünk fabrikettel, erre elment 1 csomag, a legjobb minőségű keményfából, aminek most 1200-1400Ft csomagja. Ha olcsóbbat veszel, (900-1000-ért) az nem ilyen minőségű, gyorsan elég, gyakorlatilag árban ugyanott tartasz, ha éppen nem többre jön ki.
Ha egész nap ezzel tüzelsz, akkor nagyon spórolósan kell 2-2,5-3 csomag, számolj!
Én az emeletre tenném a szobatermosztátot 20-22 fokra állítva ,vagy még kevesebbre .
Nem kellene szaunázni ott fent .
A fabrikett csak cserépkályhában kifizetendő.
26C° helyett állítsd 23-ra. Az önmagában 20% megtakarítást hoz.
Ha fönt melegebb van mint lent, akkor ott vegyétek lejjebb a radiátor/padlófűtés szelepeivel a fűtést. Ellenőrízzétek nyitva vannak-e teljesen a fsz-i radiátor/padlófűtés szelepei.
Ajtók ablakok jól záródnak? A kandalló ajtó jól zár? Ott is sok meleg tud elillanni.
Mennyibe kerül most egy kg brikett? Abból ha ügyes vagy 4-4,5kW energiát tudsz kifacsarni.
4 kW gázzal nincs 50Ft.
Gondoltam rá én is, hogy felhozom a termosztátot, de akkor lent még annyira se lenne "meleg".
Tegnap sikerült szereznem 20 kg brikettet. Meg kb 10 kg fát. Reggel, mikor kiírtam a kérdést, levettem a fűtést nullára. 13 fok volt a házban délután 3-kor. Ekkor értem haza, be is gyújtottam, 10 kg fa és 13 kg brikett fogyott el. Este 10-kor még masszívan parázslott, ha kinyitottam az ajtót, lángra is kapott. Így hagytam itt este, 22,6 fokra ment fel a hőmérséklet. Ez volt ugye este 10-kor. Most néztem reggel 6-kor a hőmérsékletet, 16,8 fok van. Ez elég gyenge úgy gondolom. És akkor kint nincs még -10, -15... Ez valamivel javítható lett volna, ha este a parázsra még rakok tüzelőt.
Ha a 10 kg fa helyett 10 kg brikettet számolok, akkor ott tartok, hogy 1800 ft. Ráadásul a nap felében itthon sem voltunk, ha úgy számolom, akkor szerintem 30 kg brikett elmenne egy nap. Ez durván 2500 ft. Igazatok lesz és tényleg nem éri meg a brikett. 1 mázsa brikettet veszek 8 ezerért. Random fatelep konyhakész akácot árul 4300 ft-ér / mázsa.
A radiátorok szelepei nyitva vannak mindenhol, rendszer légtelenítve van. Ajtók, ablakok zárnak jól, de egyik sem szigetelt. Mármint régi fajta fa ablakok, kb 1 cm vastag üveggel. Mint utánajártam, a ház is csak le van szinezve szépen, nincs leszigetelve. Hozzá nem értőként azt mondom, hogy ezek a radiátorok sem ide valóak. Alulméretezett az egész fűtésrendszer szerintem, plusz a szigetelés hiánya...
Valószínüleg idén kihúzzuk még itt, aztán lelépünk. Nem kínlódok a fűtéssel...
26 fok?
Minek olyan meleget csinálni?
Nekem max a fürdőszobában, a gyerekek fürdetésekor van 26 fok.
Egyébként 20, éjszakára 18.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!