Cserépkályha mekkora hideget bír ki repedés, sérülés nélkül?
Ha télen tartósan fűtetlen a cserépkályha, pl dec-jan időszakra magára marad a cserépkályhás nyaraló, akkor ha a lakásban fagypont, vagy mínuszok volnának, az ártana a cserépkályhának?
És pl télen ha váratlanul beköltözik valaki, és felfűtik a fagyos lakást, okozhat repedést?
Ennyit infót találtam erről eddig a neten: a ritka, de túl intenzív cserépkályhás fűtés esetén 20 évről kettő évre csökkenhet az élettartama:
A cserépkályhának nem a hideg,hanem a túl fűtés okozhat gondot .A cs.kályhában nedves fával nem szabad tüzelni .
Arra találták ki,hogy hidegben fűtsenek vele .
A fugáknál lehet látni némi hajszál repedéseket,de ahogy hűl a kályha vissza ,elfognak tűnni.
Értem, és ezek a repedések, amire utalsz, nem jelent problémát?
Konkrétan a kérdésemben szereplő eset működhet? Tehát cserépkályhás nyaralóban mondjuk mínusz tíz fok van, hetekig - ezt kibírja a cserépkályha?
És ha ekkor váratlan befűtünk, mire kell ügyelni? Csak kevés fával szabad?
Az igaz, hogy kb napi 10-20 kiló fa az ideális mennyiség, tehát ennyi nem okoz túlfűtést?
A kályhának a tartós hideg nem árt, inkább a vízrendszerre kell figyelni, hogy a csövekben ne maradjon víz, meg a szifonokban, vécékagylóban, mert azok szétfagynak - a kályhának nem lesz baja szerintem.
A nagy hideg utáni első begyújtás esetén nyilván nem a legjobb, ha az óriási hőterhelést jelent a kályhának, azaz érdemes mértékletesen csinálni (kevesebb fával).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!