A cserépkályha begyújtása, használata miben tér el a fa tüzelésűtől?
Vegyes tüzelésű kazánom van, így fával tüzelek, viszont cserépkályhát életemben csak egyszer nagyon régen próbáltam ki néhány napra.
Ezt olvastam:
"A nagy tömegű cserépkályhák esetében, ha a félig leégett tűzifára újabb hasábokat tennénk, akkor a friss tüzelőanyag leégése közben az addigi égésből elraktározott hőmennyiség jelentős része távozna a kéményen keresztül. Így több tűzifát kellene elégetnünk."
Ellenben a fa tüzelésnél folyamatosan kell pótolni a fát.
Mivel számomra ismeretlen folyamat, amire az idézet utal, kérem, magyarázzátok el, hogyan értendő? Pontosan mit kell tenni cserépkályhás fűtésnél?
Nem szabad pótolni a fát időközönként?? Hanem az elején, még hideg kályhába bekészített fa tüzelőanyagot begyújtom, egy-másfél óra alatt leég, nyitott hamuajtónál (ezt is írták, hogy nyitott hamuajtó), majd továbbra is nyitott hamuajtó mellett tényleg fél napig, egy napig meleget tart és ad a cserépkályha?
És mire utal az, hogy nyitott hamuajtó? Mekkora résen legyen?
"Ahhoz, hogy a tüzet folyamatosan táplálni tudjuk oxigénnel, a tűzrács ajtaja előtti részre ne pakoljunk semmit! A hamuajtót viszont csakis akkor zárjuk be, ha a cserépkályha teljes tartalma leégett már, különben számolnunk kell a kátránylerakódás vagy a robbanás veszélyével! Ha pedig egyajtós a kályha, a finomszabályozó mellett a tüzelőajtót is hagyjuk nyitva résnyire!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!