Kezdőoldal » Otthon » Lakberendezés » A cserépkályha begyújtása,...

A cserépkályha begyújtása, használata miben tér el a fa tüzelésűtől?

Figyelt kérdés

Vegyes tüzelésű kazánom van, így fával tüzelek, viszont cserépkályhát életemben csak egyszer nagyon régen próbáltam ki néhány napra.


Ezt olvastam:

"A nagy tömegű cserépkályhák esetében, ha a félig leégett tűzifára újabb hasábokat tennénk, akkor a friss tüzelőanyag leégése közben az addigi égésből elraktározott hőmennyiség jelentős része távozna a kéményen keresztül. Így több tűzifát kellene elégetnünk."

[link]


Ellenben a fa tüzelésnél folyamatosan kell pótolni a fát.

Mivel számomra ismeretlen folyamat, amire az idézet utal, kérem, magyarázzátok el, hogyan értendő? Pontosan mit kell tenni cserépkályhás fűtésnél?


Nem szabad pótolni a fát időközönként?? Hanem az elején, még hideg kályhába bekészített fa tüzelőanyagot begyújtom, egy-másfél óra alatt leég, nyitott hamuajtónál (ezt is írták, hogy nyitott hamuajtó), majd továbbra is nyitott hamuajtó mellett tényleg fél napig, egy napig meleget tart és ad a cserépkályha?


És mire utal az, hogy nyitott hamuajtó? Mekkora résen legyen?


"Ahhoz, hogy a tüzet folyamatosan táplálni tudjuk oxigénnel, a tűzrács ajtaja előtti részre ne pakoljunk semmit! A hamuajtót viszont csakis akkor zárjuk be, ha a cserépkályha teljes tartalma leégett már, különben számolnunk kell a kátránylerakódás vagy a robbanás veszélyével! Ha pedig egyajtós a kályha, a finomszabályozó mellett a tüzelőajtót is hagyjuk nyitva résnyire!"

[link]



2019. febr. 22. 15:42
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Nekem nagytömegű vegyestüzelésű cserépkályhám van,amit fatüzelésüként használok 90 %-ban!A tüzelőajtón berakok kb 10kg fát,ez egy nagyobb vödörnyi!Alulra hosszában a vastagabbat,erre keresztben szintén vastagokat.Ezután hosszában rakom rá a többit ami fele akkora vastagságuak.Felül vékony gyújtós és begyújtó kocka segítségével meggyújtom a rakást és amíg be nem gyullad jobban,addig az ajtót úgy négy ujjnyira hagyom nyitva.Amikor már jól ég akkor behajtom kb 1-2 ujjnyi résre.80-90 perc múlva teljesen leég a fa rakat,ekkor a rácsra kotrom az összes parazsat.Ezután a tüzelő ajtót becsukom és a hamuzó ajtót kinyitom,hogy a vusszamaradt faszénből is égjen ki minden!Amikor semmi láng nincs akkor zárom be az ajtót.Ezután 10-12 óra múlva lehet újra begyútani!A legvastagabb fahasáb se legyen 10cm-nél vastagabb,hogy minél könnyebben égjen,de a túl vékony sem jó!A tüzet nem szabad fojtogatni,elhúzni az égési időt és korán lezárni sem szabad a kályhát!Én a gyufa meggyújtásától számítva általában 100-110 perc múlva szoktam lezárni!Inkább 5 percel később mint előbb!Viszont arra kell törekedni,hogy minél előbb lezárható legyen a kályha,mert az ajtaján keresztül beáramló levegőhűti a kályha belsejét!
2019. febr. 25. 23:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/12 A kérdező kommentje:
Köszi! :)
2019. febr. 26. 22:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!