Nem unjak az emberek azt, ha a hazuk 10 eve ugyanolyan, semi valtozas nincs belul?
Tegyuk fel megvesz valaki egy hazat. Rogton felujitja a szobakat, mindent, de 10 ev mulva is ugyanugy van minden, buorok, szonyeg, falfestes...
Nem vagynak a valtozatossagra?
Lehet, újat mondok neked, de az emberek különbözőek.
Van, aki az állandóságot szereti. Van, aki meg a változatosságot.
Nem tudom, hogy próbáltál-e már lakásfelújítást eszközölni.
Ha megveszek egy házat, és az üres, akkor azt könnyű felújítani. Ha már van benne minden (mosógép, beépített szekrény stb. Nem fogom feldúlni csak úgy. Egy-egy tisztasági festést csinálok 8-10 évente. De inkább próbálom egyszer megcsinálni azt a szintű felújítást, ami a jövőben sokáig kitart. Normális nyílászárók (amitől nem penészedik a ház), külső-belső szigetelés, víz-, fűtés- és villany-rendszer, infrastrukturális lehetőségek, világítás.
Ha ez megvan, akkor minek változtatni rajta? Ha normálisra meg van csinálva, és nincs nálam néhány nokiás doboz, akkor sok tíz évig ennek a költségét is nyögni fogom.
Nálunk is vagy 20 év után lett kifestve, meg pár régi bútort kitettünk a pincébe, ami lent volt emeletre került, és a költöző szomszédoktól kaptunk jó áron régi bútorokat.
De újonnan nézve, egy szekrénysornak is csillagászati ára van, az íróasztalom még szüleim munkahelyéről van, és kisgyerekkoromban megvolt...és egy minőségi cuccról van szó, míg manapság a legolcsóbb obi-s is elég drága és ahhoz képest ratyi is.
Régebben néztük hogy lomtalanításból elég jókat össze lehetne szedni, csak egyrészt lestoppolják a cigányok, másrészt nincs kocsink hozzá, harmadrészt meg "égő" is kukázni az emberek előtt, hiába lehetne spórolni vele.
Egy új konyhabútor meg drága, új szobabútor drága, de még kb egy vastagabb paplan is tízezrekbe kerül...Egy festés ha mással csináltatom, akkor drága, ha magam csinálom akkor meg idő és energia.
Persze pár évente azért be lehet egy festést, kis átrendezést iktatni, de van akinek erre sincs különösebb vágya, igénye, meg ugye prioritások. Régen volt időm, kedvem, havonta rendeztem át a szobám, most már úgy vagyok, minden be van rámolva, örülök ha a seggemen ülök, vagy van egyéb programom, és egyszerűen ahhoz sincs kedvem, hogy átválogassam a meglévő dolgaim.
De azért tény hogy 10 évbe belefér 1-2 kisebb festés, átrendezés. Ha már csak a megszokott bútor elrendezés fel van csereberélve, meg ki van festve, akkor majdnem újnak tűnik a lakás. Vagy ajtókat ablakokat is le lehet önmagunknak festeni (persze nem az új műanyagot). Mondjuk mi egy hét alatt megvoltunk az ilyenekkel, de kell is az hogy legyen egy garázsod, udvarod ahol festegetsz, rombolsz, panelban nehezebb lehet 1 hétig kerülgetni a száradó olajfestéket.
Van, aki nem unja meg. Sokan akadnak, akiknek a ház, lakás "csak" lakóhely: munka után oda mennek haza, esznek valamit, alszanak, azt' annyi. Nem ez az önkifejezésük, szórakozásuk legfőbb eszköze, bőven elég, ha nem ázik be, télen meleg van és tisztán lehet tartani. Egyszer berendezik úgy, hogy kényelmes legyen, aztán jó az úgy.
Mások egyszerűen csak spórolnak. Nem csak a pénzzel: idővel, energiával. Még egy egyszerű festés is nagy felfordulással jár, az állandó felújítgatás, átrendezés, kreatívkodás még többel. Minden a feje tetejére áll, dobozokból kell élni, száll a por, állandó a zaj - kinek hiányzik ez? Van, akinek pénze nincs erre, másnak pénze ugyan lenne, de azt másra szeretné fordítani.
Én például klasszikus, Kádár-kocka házban nőttem fel és hogy őszinte legyek, rühelltem az egészet. Betonozás, kerítésépítés, tetőcsere, kazáncsere, filagóriaépítés, csak valami sufnit kéne tákolni hátra, meg akkor már jó lenne egy előtető is, odabenn is kéne egy álmennyezet, mer' az milyen jó, de akkor már födémszigetelés - középiskolás éveim végéig folyamatosan építkeztünk, soha nem volt kész az a k***a ház, minden tavasz, nyár, ősz erről szólt, nyaralásra se pénz, se idő nem maradt, mindent megelőzött a folyamatos tákolás, mert "magunknak építjük, értsd meg". Kaptam is rendesen, mikor elköltöztem albérletbe, panellakásba, viszont onnantól kezdve szabadnak éreztem magamat. Később saját lakásnak is panelt vettem, vásárlás után felújítottam, berendeztem, ahogy kényelmes, azóta csak ahhoz nyúlok hozzá, ami tönkremegy és néha kifestek. Megtehetném, hogy akár évente teljesen átrendezem, bútorokat cserélek, kreatívkodom, de egyszerűen nincs ingerem rá. Kényelmes legyen, tiszta legyen, de ha minden nap ugyanolyan, az sem zavar. Ha változatosságra vágyom, akkor elutazom valahová abból a pénzből, amit a zsebemben marad, mert nem építkezem állandóan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!