Mekkora radiátor kell egy panel fürdőbe?
Távhős, nemrég szigetelt, magas földszinti fürdőszoba ablakok nélkül. Minden oldalról fűtött helyiség veszi körbe a lakáson belül. Optimális esetben alulról is fűtenek, mivel az alagsorban iroda található. Felettünk szintén van fűtés.
Méretek 1,6 x 1,6 * 2,64, vagyis 6,75 m3-t kell felfűteni.
Olvastam, hogy bár sok mindent figyelembe kell venni méretezéskor, de általánosságban elmondható, hogy különösen jó hőszigetelésű épületeknél 20-25W/m3 hőleadással kell számolni.
Velem a fenti paraméterekre megvetettek egy CONCEPT 1200x600 -as törölközőszárító radiátor, ami szerény teljesítmény mellett is 310W-ot ad le. Ha a megadott értékekkel számolok, akkor erősen túlméretezettnek tűnik, főleg ha a távhő vize az előbb utalt igen alacsony teljesítménynél magasabb hőleadásra is alkalmassá teszi a radiátort. Szerintetek?
Pontosítok, mert ívelt radiátorról van szó, így a legkisebb megadott teljesítmény 330W.
Teljesítmény 55/45/20°C esetén 330 W
Teljesítmény 75/65/20°C esetén 647 W
Teljesítmény 90/70/20°C esetén 820 W
Köszönöm előre is a segítségeteket!
Köszönöm, de a kérdésem továbbra is aktuális.
Ugyanis tisztába vagyok a távhős hercehurcával, valamint most is van egy régi típ radiátor a helyiségben, így annak a csövét kell a bekötéshez használni. Lehet félreérthető voltam, mert ezt nem írtam le. Mivel fizetem a távhőt, így nem akarok még felesleges elektromos energiaforrást a fürdőbe. Mondjuk én még nem láttam olyan panelt, ahol a fürdőben nincs külön fütő test, persze ettől még lehet ilyen.
Válaszokat várom továbbra is.
Nálunk is kb. pont ekkora törölköző szártó van és bőven elég a fürdőbe. Felújítás után került be. Csak ajánlani tudom, persze úgy, hogy mi nem sz.rakodtunk a távhős mizériával. Beraktuk és joccaka.
Illetve rakhatsz nagyobbat is, hogy az előteret is fűtse.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!