Ohra német öntvény örökégő kályhát hogyan kell működtetni?
Ha valaki tud hivatalosat használati utasítást és persze magyar nyelven az jó lenne. De ha van valakinek ilyen és le írja hogyan fűt benne és hogyan gyújt be azt megköszönném.
Gondolom hogy nem lehet bonyolult de nem szeretnék egy két füstös éjszakát mire rájövök.
Mintha csak én írtam volna ki a kérdést. Szombat óta próbálkozok a Ohra kályhámmal és eddig mg nem éreztem rá, hogyan is lehetne tökéletesen működtetni. A kelleténél jobban füstöl és hamarabb elparázslik benne a tüzelő...
Úgyhogy ha valakinek vannak már tapasztalatai akkor n is örülnék, ha megosztaná itt...
én mióta a kérdést ki írtam fűtögetek benne fával, de szerintem nem jól. begyujtani és tüzelni "anheizen" állásban szoktam 5-ösön a huzat. ha rakok rá " geringer zug" ba állítom és 0-ba a huzatot. (az enyém a tetején rakható fajta) ezzel nem is lenne gond csak valahogy nem akar égni. piszkálni kell hogy a fa le essen ha élére állítom az a baj ha fektetve akkor az. pedig egy hirdetésben az eladó az alábbiakat írta:
"Használt jó állapotú OHRA német 7,9kW-os vegyes tüzelésű öntöttvas kályha eladó. Aki ismeri annak nem kell bemutatni,folyton égő kályhának is nevezik. Mivel automata huzatszabályozása van,így egy 16L-es edény német brikettel kb 24 órán át üzemel,persze a lakás nagyságától függően. De átkapcsolható,koksz,barnaszén,iszapszén,fa,és egyéb tüzelő fajtákra 5 fokozatban.
az elmúlt pár órában jobban utána néztem és le fordítgattam a tetején lévő feliratokat.
anheizen-felerősít
steinkohle-kőszén
dauerbrand-folyamatosan égő
braunkahlembrikett-barnaszén,vagy brikett
geringer zug-erre nem találtam értelmes megfelelőt
és így mintha jó lenne...
(anheizen-felerősít)állásban gyújtottam be 5-ös huzattal,
tüzelni pedig(dauerbrand-folyamatosan égő) állásban a huzatot a megfelelőre állítva fűtöttem.
a rárakásnál nem állítottam semmit. amikor csak parázs volt benne felnyitottam a tetejét és raktam rá.
hozzáteszem, hogy az üzemmód választó csak akkor ér valamit ha tiszta a légjárat. a felfelé tartó légjárat hajlamos elkormolódni érdemes 1-2 havonta rá nézni szerintem.
ebben az állásban én fával tüzelek
magamnak frankón megválaszoltam a kérdést...:)remélem másnak is tudtam segíteni... de azért ha valaki tudna gyári használati útmutatót az továbbra is érdekelne
Kköszi a bíztatást ...
A kályhát sajna nem én vettem, de az enyémmel sem csináltam rosz vételt.Eegy falubelitől vettem egy nagyon jó állapotú fehér elejűt, kemény 5 ezer forintért ahogy az árakat el nézem nagyon jól jártam, meg sokkal jobban fűt mint az elődje
Egy régi német kályhás tulajdonostól kaptam ezeket az instrukciókat:
"a kályha működéséről írok pár
dolgot. Ezeket a kályhákat igazából
szén tüzelésre találták ki,azzal nagyon jó csak ugye a szén árak az
egekben járnak. Fa tüzelésnél mikor be akar gyújtani a bal oldali kart
fel kell nyomni a kályha hátsó része felé,a huzatot pedig ötösre max
oda kell adni. Mikor normálisan meggyullad a bal oldali kart én fa
tüzelésnél középre állítottam,a huzatot pedig jobb oldalt tetszés
szerint. Ha önnek mondjuk 3-ason kielégítően felfűti a lakását akkor
ha jobban felmelegszik vissza veszi automatikusan a huzatot,ha hül a
kályha akkor pedig nyit a huzatnyíláson. Ezért automata
huzatszabályozós,egy bimettál (acél lemez) ha felmelegszik lentebb
engedi a jobb oldali kis huzat ajtaját,ha hül akkor fentebb emeli. Ez
azért van hogy nagyjából birja tartani a beállított értéket. Sajnos fa
tüzelésnél piszkálni kell,mivel a tűztere alul szűkül és mindig
felakad,vagy nagyon rövidekre kell vágni. Szénnél nincs ilyen
gond,mert azt felülről kell meggyújtani,és fokozatosan ég lefelé.,,
Nekem csak egy sor van a tetejére írva, le is fordítottam de nem volt használható infó rajta úgyhogy nem is foglalkoztam vele különösebben. de ha le fordítod tedd fel hátha valakit érdekel
Kiegészítésképp:
a hazánkba kerülő OHRA folytonégő kályháknak 3-4 generációja is van. Legelső a felülről tölthető, ablak nélküli, aztán jött a felülről töltős ablakos, később a csak jobb oldalon és rostély feletti huzatszabályzós, majd ehhez hasonló kialakítású, de nagyméretű tüa.ajtón elöltöltős széria. Első kettőnél még az 5 tüzelőnek megfelelő plusz huzatszabályzókar is volt baloldalt. A legsikerültebb persze a legutolsó sorozat, nagy ajtóval, viszonylag kis parázsfogóval, ami több IR sugárzást enged az ablakon át.
Nekem az utsó előtti van: ennél a jobb oldali (a bimetallos huzatszabályzóét) gombot teljesen előretekerve max huzatot adok, a betöltőnyílás alatti szabályzót is max nyitom, alulra két ív újságpapír, rá fektetve két maroknyi vékony lecekké hasogatott fenyődeszka(rőzse, háncs egyéb jól gyulladó, kb 0,7kg, erre először nagyobb darab puhafák (fenyő bútor stb apríték kerül, ez pillanatok alatt felnyomja a hőmérsékletet, de gyorsan ellobban. Erős parazsára normál hasábnyi keményfát teszek nyilván tele ezt is. Nekem akácom, tölgy (ez nem túl értékes) és mandulafám van (sajnos, de ez a legjobb, amit valaha használtam) tüzelésre. Éjszakára teljesen lezárok mindent, a középső szabályzót hagyom egy gondolatnyira nyitva (kb 30mm2)és a lehető legnagyobb akác tömbökkel telerakom. Sajnos nagy légköbmétert fűtök, a lehető legrosszabb térelrendezéssel, ezért sok tüzelő kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!