Lakásunkért egy közeli faluban kis házat kaphatnánk. Sima csere. De nincs gáz a faluban, a házban csak cserépkályha van. Mennyi lehet így a fűtési költség egy hónapban?
Biztos, hgoy alacsonyabb, mint gázzal.
Ha van rá lehetőségetek, akkor azért majd építsetek ki egy központi fűtéses rendszert fatüzelésű kazánnal, mert az kellemesebb érzetet is ad és nem koszol a szobában. Azt tudom, hogy kazánnal kb. 60-70%-kal olcsóbb a fűtés, mint gázzal. A cserépkályhának nem olyan jó a hatásfoka, de olyan 40%-kal még úgy is olcsóbb.
Összegszerűen nem tudok én sem mondani, de olcsóbb mint a gáz. Igaz némi munkával jár.
Viszont egy jól megépített cserépkályha jó hatásfokú, sokkal jobb, mint egy kandalló vagy kályha. És viszonylag sokba is kerül újat építtetni.
Igazuk lehet a többieknek. Most, hogy összegszerűen belegondolok, nálunk is kb harmadáron jön ki, ha csak fával fűtenének, ahhoz képest ha csak a gáz menne.
Nálunk vegyes tüzelésű kazán van ugyan arra a radiátoros rendszerre kötve, mint a gázkazán.
Waff ezt hogy számoltad ki?
Én a saját tapasztalatom tudom leírni: két házat fűtünk, összesen 200 m2
Tavaly egy hónapot fűtöttünk gázzal ősz végén, a gázszámla több mint 120 ezer Ft volt. Fával fűtve 300 ezer az ÉVES fűtési költség. (vagyis idéntől remélhetőleg kevesebb, mert kazánt cseréltünk)
Egy nagy puffertartállyal pedig elérhető, hogy a radiátorok napi egy tűzzel folyamatosan azonos hőmérsékletűek legyenek. Még jobb is a folyton fel-le kapcsolódó konvektoroknál.
"fűtöttünk két szobát.erre a két szobára egy télen kb. 16-17 köbméter fa ment el"
Úr isten! Azt hogy csináltátok?!
Nálam 100nm-es a ház, régi szigetelés nélküli. Két adag fát szoktam hozatni 30-30eFt-ért. Egy adagban 20-25 mázsányi fa van. Köbméterre ez olyan 3 lehet, tehát összesen 6.
Ezzel kifűtöm a házat novembertől márciusig, úgy, hogy a gázkazán csak éjszaka megy. Nappal a vegyes kazánnal tüzelek.
Tehát 60eFt-ot fizetek + valamennyi gázt a durván 5 hónapra.
Ellenben csak gázzal fűtve egyetlen átlagos időjárású hónap alatt 400-450m3 gáz simán elmegy. Ez kb 50-60eFt/hó.
A másik dolog, hogy a gáz mellett így jó ha van 20°C a lakásban, míg fával begyújtva simán van 22-23°C is.
Egyértelmű, hogy fával sokkal olcsóbban lehet fűteni, mint gázzal. Erről megkérdezhetsz akárkit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!