Társasházi közös költség. Reális ez így?
Ez nagyon soknak tűnik.
De mondjátok meg a tulajnak,hogy adja oda a csekket,amint befizethetitek a közös költséget. Éppen úgy,ahogy a közüzemi számlák csekkjeit is csak ez alapján fizessétek.
A befizetés után bemutatjátok neki a kifizetett csekkeket.
Felénk ez így működik.
A közös ktgt nálunk nem lehetett csekken fizetni, csak kpban, vagy utalással.
Először tőlünk is többet kért, mint a közös költség, de azután a közös képviselő mindenkinek a postaládába dobta be az elszámolásról és a közös költségről szóló papírt. Akkor visszamenőleg is "rendeztük" a különbözetet.
Kérjétek el tőle a közös ktgről szóló értesítést, vagy keressétek meg a közös képviselőt és ő is meg tudja mondani, hogy mennyi a közös ktg. De a szomszédoknál is érdeklődhettek.
Általában akkor szokott főre lebontott közös költség lenni ha valamilyen fogyasztás is beletartozik. Pl nincs vízóra és így fő szerint számolják ki.
Ha így van, akkor ez a 25eFt nagyon kedvező. Nálunk a házban múltkor láttam ki volt írva, hogy a nem vízórás 40nm-es lakásokra valami 60eFt a havi közös költség.
Ha nincs benne semmi ilyesmi, akkor ez az 5eFt/fő tényleg nagyon furcsa.
Egyébként mi mindig is csekken fizettük be a közös költséget. Máshogy nem is lehetne.
A közös költséget négyzetmérre számolják, nem lakók száma alapján. De attól, hogy csak 35 nm a lakás, még lehet magas a közös költség. De hívd fel a közös képviselőt, ő megmondja, mennyi a közös költség, és akkor megtudod, átver-e a főbérlő vagy nem.
(Hogy fértek el öten 35 m2-en? Én voltam egy 40 m2-es lakásban, amiben egy ember lakott, és alig fért el, pedig galérián volt az ágya.)
Én még olyan panellakásról nem hallottam, ahol 25 ezer lenne a közös költség. pff... én egy 35 nm2-esben lakom, 3300 a közös költség. Ebben benne van a lépcsőház villanyszámlája, fűtése, szemétszállítás. Takarítónk nincs.
Én ezt a 25 ezret lehúzásnak érzem...
Konkrét példa:
Szeged,16lakásos,téglablokkos egyedi/gázkonvektoros/fűtésű,vízmérős lakások.47m2 a mienk.
A házak között konténerek,oda kell lecsámpázni a szeméttel.
A jelenlegi rezsi 7110 ft/hó.
A "közgyűlés"2 éve megszavazta,hogy aki albérletbe kiadta a lakását,annak havi ezer forinttal több lesz a közös,mondván.""nem a sajátja,így az albérlő tönkreteszi a házat"".
Lett akkora fölháborodás,hogy pár hónap után vissza is vonták.
Itt is m2-re van megállapítva...szerintem mindenhol.
Nagyon"átb@szásosnak" tűnik a főbérlő viselkedése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!