IKEA függöny (poliészter anyagú), zsugorodni fog-e, mire számítsak?
A kérdés eléggé kardinális, mert 300 cm a függöny és nekem pontosan 300 cm hosszú függöny kéne :(((
A leírás szerint maximum 4%-ot zsugorodhat. Ez több mint 10 cm, ami borzalmasan sok, ha tényleg a legrosszabb forgatókönyvet vesszük alapul.
Tapasztalatotok szerint a valóságban mennyire mennek össze ezek a függönyök, készüljek arra, hogy több centi veszteség lehet? Volt már veletek olyan, hogy a függöny egyszerűen túl rövid lett mosás után?
Sötétítő- és fényáteresztő függönyt is kellene vennem.
Konkrét személyes tapasztalatok érdekelnének, köszönöm.
Csak nagyon alacsony hőfokon szabad mosni, akkor nem zsugorodik. 90 meg 60 fokon nem ajánlott, a melegvíztől mehet össze (mivel a poliészter műanyag, ami hőre érzékeny). Max. 30, de inkább 20 fok. Vagy kézi mosás, öblítés. Vasalni sem szabad magas hőmérsékleten, csakis a leggyengébb fokozaton. A hőtől zsugorodik. (Meg ki is éghet, ki is lyukadhat, nagyon könnyen kiolvad a vasalótól.)
De ha egy picit környezettudatosabb akarsz lenni és "meg akarod menteni a bolygót a pusztulástól" meg a mikroműanyagoktól, akkor nem veszel 100% poliészter függönyt, hanem természetes anyagokból készültet választasz. Pl. lenből vagy gyapjúból készültet. Természetesebb és jobb érzés lesz tőle a lakásban, mint a műanyagból készült függönyöktől. De ez csak tipp vagyis inkább ajánlás.
Nekem olcsó nejlon fehér függönyöm van. A Király utcai függöny boltban vettem 10 éve.
3.80 a lakásom belmagassága, a függöny mennyezettől földig ér.
40 fokon mosom, könnyű centrifugálással, hogy ne törje.
Ahogy kiveszem, akasztom fel a karnisra, ott szárad meg, nem vasalom. Olyan, mint újkorában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!