Függöny vásárlás tényleg ekkora procedúra? Mit kell hozzá tudni?
Új lakásomba szeretnék függönyt vásárolni a nappalimba. Anyám pánikoltat, hogy majd ő elintézi, mert ezt én nem tudom, ez annyira összetett, mert le kell mérni az ablakot stb. :D
Tényleg külön kell elkészíttetni ezt (nem hallottam még függönykészítőről), vagy mire kell konkrétan figyelni? Mit kell lemérnem pontosan az ablakokon? Gondolom a szélessége, és annyi, hogy magasságában valamennyivel túlnyúljon, nem? Kellene egy vékony átlátszó ugye és rá egy vastagabb.
Anyám így is állandóan bele próbál folyni az életembe, nem akarom, hogy ezt is ő csinálja, segítsetek. :)
Függönynél kell a magasság - ezt te döntöd el, mennyire lóg le az ablak alá, de az anyag hossza általában adott -, a szélessége meg az ablak szélességétöl függ, ha szépen be akarod hullámoztatni, akkor 3-szoros szélesség kell, ha csak kicsit, akkor 2-2,5-szörös.
A legtöbb helyen, ahol lehet kapni függönyanyagot, ott méretre vágják és körbeszegik.
Ha erre nincs lehetöség, vagy varrónőhöz kell vinni, aki körbeszegi, vagy ha elég ügyes/gyakorlott vagy és vab varrógéped, te is meg tudod csinálni. (Ha nincs gyakorlatod, akkor nem ajánlom, ha hullámos, az nagyon hülyén néz ki.
A sötétítő általában valamivel hosszabb szokott lenni, viszont elég a 1-,5-2-szeres szélesség.
Mérd le, hogy mekkora függönyt akarsz. A karnistól kezdd mérni a magasságot, addig ameddig akarod, hogy lógjon + pár centi a beszegésre, ha kell. A szélességnél azt vedd figyelembe, milyen dúsan akarod redőzni, ált. duplája kell. A sötétítő függönyt kevésbé kell redőzni. Ha van varrógéped, és némi gyakorlatod, te is meg tudod csinálni. Ha nincs jobb, ha keresel varrónőt. IKEÁban, egyes méteráru boltokban -ahol veszed a függönyt- vállalják az elkészítést.
És persze gondolj arra, hogy lesz rögzítve a karnisra. Egyeltalán van- e már feltéve karnis.
Ha anyádra bízod mégis, akkor figyeld mit, hogy csinál, tanulj tőle, hogy legközelebb már te is tudd.
Ezen átestem pár éve egyedülálló F-ként.
Mérd meg ablakokat, terasz ajtót széleség hossz, belmagasság, felső ablak keret és a plafon között mekkora a távolság, miből hány db.
Bemész egy függönyboltba, aztán eldöntöd milyen karnist akarsz: ablak felett legyen közvetlenül, vagy a palfonig érjen a függöny.
A függöny anyagot te is ki tudod választani.
Az eladó meg csinál neked egy ár ajánlatot.
Ha ragaszkodsz a minőséghez, meg trendiséghez akkor nagyon sokba lesz, ha valamelyiket elengeded akkor csak sokba lesz.
Kérdező lehet bonyolultan is csinálni meg egyszerűen is.
Ahogy előttem már kérdezték, az első, hogy van-e már karnisod. Ha van, akkor a függöny olyan lehet csak amit arra fel tudsz tenni. Sokféle változat van, lehet olyan amiben benne van eleve a karika vagy apró fülek vannak rá varrva és ezeket csak a karnisra rá kell húzni. Van olyan amire külön akasztót kell varrni és a karnison levő karikákba kell ezt beleakasztani és vannak lapfüggönyös, egyebek is.
Ez után jön, hogy sima csipkefüggönyt szeretnél csak vagy sötétítőt is mert nincs redőny, vagy van redőny de a karnis szélére jó lenne dekor céllal valami keskenyebb, mintha sötétítő függöny is lenne.
Ha van karnisod, nem akarod bonyolítani, akkor leméred amit az előző válaszokban írtak és elmész egy üzletbe ahol kész függönyöket lehet venni, nem ahol méterre veheted meg és varratni kell - majd veszel kész függönyt amilyen a karnisodhoz illik. Aztán ez vagy jó hosszú vagy kicsit rövidebb és elfogadod, néhány centi is látványban sok különbséget okozhat.
Én varrattam is függönyt üzletben, ahogy 3-as leírta, varrtam én magam is függönyt, meg van készfüggönyünk is egyes szobákban, mint jó megoldás. A lényeg, a jó függöny sokba kerül és lehet hogy 10-20 évig is ott lesz az ablakodon, érdemes foglalkozni vele hogy jó legyen. A mai napig az a sötétítő függöny van az ablakainkon a nappaliban amiket még 25 éve az első lakásunkba csináltattunk, akkor anyósom ajándéka volt hogy fizette nekünk, csak jó legyen. Mi választottuk ki a textilt, nagyon jó minőségű, kifelé fehér, hogy visszaverje a fényt, de befelé szép sötét és a mintája annyira tetszik mindenkinek, hogy a harmadik költözés után is ez került fel az ablakokra, azóta se találtunk olyat ami jobban tetszene és a sok mosás ellenére most is pont olyan, mint volt 25 éve.
Akkor azt tettük amit előttem leírtak, lemértük az ablakokat, hogy milyen hosszúnak kell legyen a függöny, majd elmentünk egy textilboltba ahol függönynek való anyagot is árultak és volt varrónőjük aki vállalta a függöny megvarrását is. Ők megmondták mennyi anyag kell hozzá, mi elmondtuk milyen a karnis, ott segítettek kiválasztani a szükséges hozzávalókat, meg miképp kell akkor elkészíteni a függönyt és a varrónő megcsinálta. A varrás költsége igen húzós volt, de megérte.
Tehát nézz körül nyugodtan a készfüggönyök között, lehet találsz olyat ami árban, minőségben, kinézetben és méretben is megfelel neked, akkor nem kell vele sokat foglalkozni, megveszed, felrakod és szép lesz. Azoknál is vannak nagyon nagyon jók. Ha nem találsz ilyet akkor nyugodtan nézelődj akár az interneten, akár a textilbotokban, hasonló nagyobb üzletekben, csak kérdezz rá, hogy függöny varrást vállalnak-e. Az elsőt ne te magad próbáld megcsinálni, varrógép és varrási tapasztalat nélkül egy felesleges gyötrelem.
Az a függöny amit varrattunk az épp olyan jó és szép, mint az amit készen vettünk a Jysk-ben vagy más hasonló áruházban, legutóbb az XXXlutz-ban vettem készfüggönyt, olcsót, mert ahová tettem ott csak ilyenre volt szükség, de nagyon jól néz ki így is.
Igen, az.
Ha egyszerű életet akarsz, akkor OBI-ban válassz anyagot és ott szegesd be, szépen megcsinálják.
De így is 2x menni kell.
Illetve én találtam egy lengyel webáruházat, nagyon szép készfüggönyt vettem ott, olcsón.
Annál olcsóbban itthon nem jössz ki sehogy se.
IKEÁ-ban is megrövidítik szépen, de oda is 2x el kell ugye menni akkor.
Ha kifogásod van, akkor többször...
És elég limitált a kínálat!
Az első 2, amit mondtam, arra menj rá!:)
Másutt meg rettenetes minőségben vannak beszegve a függönyök... ferde az egész, minden...
Első a karmis. Ha 2 függöny kell, akkor 2 sor karnis kell, ez lehet sínes vagy rudas.
Ez determinálja, hogy milyen módszerrel tudod feltenni a függönyt.
Választani kell.
A legegyszerűbb és legprolibb (bocs) a füles és a fémkarikás, ezeket ha lehet, ne válaszd:
Akkor a méret az ablak szélte 2x, és a hossz, ahogy szeretnéd.
Nálam van olyan nagy ablak, ahol 3 függöny van, mert az adja ki a széltét.:)
Arról is döntést hozol most, hogy mekkora szövettel fogsz bajlódni, mikor elhúzod vagy mikor leveszed mosáshoz, visszateszed, stb.
Létezik lapfüggöny vagy roló is, hát lehet, hogy azt érdemesebb választani, kevesebb lehet vele a munka...
Nem kötelező elem a függöny, csak szokás.
Illetve redőnyt, zsalugátert is csináltathatsz.
Van még dekorpanel is, illetve lehet az ablaküveget eleve gyártással vagy utólag dekorálással is sötétíteni, hogy ne lehessen belátni.
Nem nehéz!
Ha mégis a lakástextilt választod, akkor az alsó szélére lehet varrni fém gyöngysort, ami a nagyon könnyű anyagokat súlyánál fogva lefelé kisimítja, lehúzza.
És lehet kapni ezerféle ráncolót a felső szélére, ami a fodrokat a kívánt fajtára rendezi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!