Kezdőoldal » Otthon » Lakberendezés » Split klíma tisztítás. Lehetsé...

Split klíma tisztítás. Lehetséges fekete por kosz, hogy az nem penész?

Figyelt kérdés

Több éves a klímánk. Évente 2x tisztítják. Aeroszollal fújogatják meg tisztogatják, ecsettel portalanítják a mókuskereket, kitörölgetik, stb.

Kb április körül voltak utoljára.

Belenéztem ma a klímába, tiszta por a mókuskerék és fekete pöttyös a műanyag rész a klímában alul, a kis lapátokon is feketés por van rákötve.

Fel...tam magamat. Mindent megcsinálok a ház körül, csak a gáz és a klíma maradt ki eddig. (bár a gázt se volt képes a szaki úgy bekötni a csapra, hogy 1 év múlva ne szivárogjon, mind1...).

Úgyhogy most szerezni fogok klíma tisztító folyadékot és kipucolom én.

Le is szereltem a burkolatot, leszedtem a lapátokat. A mókuskereket már nem szedem ki mert nem szeretném mozgatni a hőcserélőt, ahogy néztem, így is kipucolható vízsugárral meg tisztítóval. A legtöbb szaki nem szedi ki.

Nah most a kis terelő lapátokon is a por olyan, hogy ragad. A kezem fekete lett tőle, alig bírtam lemosni. A lapátot mozgató kis műanyag mögött is fekete, lehúztam az ujjamal (kesztyűben már), fekete ragacsos poros lett.

Nem olyan mint az elrettentő videókban, nem kell félreérteni, de eléggé mocskosnak tűnik így is.

Ez lehet más penészen kívül vagy ne áltassam magamat?

A cseppentő tálca nem tűnik gázosnak kívülről meg a lamellák se. Mindenesetre ha lemosom tisztítóval, akkor végigfolyik majd úgyis mindenhol.

Mindenesetre párom jön haza, beküldtem klíma boltba, hoz mosózsákot meg tisztító folyadékot is.

Nem egy diplomás munka kipucolni egy nyomorult klímát. Párátlanítót meg mobilklímát már csináltam, láttam ezer videót minden irányból a fújogatástól kezdve a magasnyomásúig. Ez is menni fog.

Mindenesetre kíváncsi vagyok, vajon a fekete ótvar lehet e más a penészen kívül.

Egyébként tököm kivan az összes létező szakmunkással.

aug. 22. 09:13
 1/9 A kérdező kommentje:

Végül felb...tm magamat megint és mégis kiszedtem a mókuskereket is.

Most tiszta. Sehol egy penész, sehol por.

3-ból 2 klíma kész......

aug. 22. 16:27
 2/9 A kérdező kommentje:

Es mint kiderult megint nem lett igazam. Klimas ismeros figyelmeztetett, hogy van mashol is csepptalca ami marhara nem ferheto hozza.

Megmondta, hogy nem lehet teljesen kipucolni. Valojaban a klimasok 99%a csak taknyol vele.

Vmikor eljon es kis penzert megmutatja hogy kell leszerelni a belterit a hocserelo korul. Akkor kitakarothato lesz rendesen.

Mindenesetre mar igy is merfoldekkel tisztabb letz a klima es nem volt budos.

aug. 23. 08:04
 3/9 anonim ***** válasza:

Én évente tisztíttatom a klímáimat és minden esetben magasnyomásúval kimossák a beltéri és kültéri egységet is, a kültériről is leszedik a burkolatot, leellenőrzik. Szerintem klímaszerelő válogatja, a normálisabbja ezeket alapból megcsinálja, akinek csak a pénz számít, az, ahogyan írod, csak "taknyol vele".

Egyébként nekem is fekete víz szokott kijönni belőle. Elég ijesztőnek tűnik, nem is értem, hogy miért nem alap az, hogy alaposan kimossák a tisztításnál.

aug. 23. 09:41
 4/9 A kérdező kommentje:

Én már leszartam, de feleségem kicsit jobban felhúzta magát rajta és beszélt a klímásokkal.

Egyrészt elismerte a csávó, hogy a képek alapján ez nem idei por rajta (meg penész).

Illetve azzal védekezett, hogy ha azt mondják, hogy klímánként a 7-8e Ft helyett 20e Ft a tisztítás, akkor azt vállaltuk volna e. Erre párom, hogy igen, kifizettük volna, mivel még mindig jobb mint az, hogy a gyerek a penészt szívja, az egyik asztmás, a másiknak kezdődő légúti allergiája van. Nekem is valami allergiám volt ami régen soha.

Persze lehet nincs összefüggés. Mindenesetre elhallgatott.

Mosogatni ezután se fog klímás a házban, mert én fogom csinálni. Most is eléggé jól megcsináltam, de ha le tudom majd bontani, akkor tökéletes lesz.

Ismerős azt mondta, hogy a magasnyomásúval felcsapják a port a hőcserélőbe.

Illetve mosogatni se kell elvileg évente, csak akkor ha nagyon durva. Nálunk hűtő-fűtő a klíma, volt ami szószerint 0-24-ben ment.

Plusz az a mi sarunk, hogy kb 2-3 év után jöttem rá, hogy van öntisztító funkció.

aug. 23. 09:56
 5/9 anonim ***** válasza:

Elképesztő a klímásotok! Fel sem ajánlja a teljes tisztítás lehetőségét, pedig szerintem kötelessége lenne tájékoztatni, hogy mik a lehetőségek. Persze egyszerűbb egy semmilyen munkáért zsebre tenni 8 ezret, mint fél órát b*szódni vele. Én 15 ezret szoktam fizetni a tisztításért és náluk nem is volt kérdés, hogy "mélytisztítást" csinálnak. A teljes tisztítás kb jó fél óra szokott lenni klímánként. Én is elsősorban fűtésre használom.

Magasnyomáson csak a kültérit szokták tisztítani, a beltérinél visszaveszik a teljesítményt.

aug. 23. 11:47
 6/9 A kérdező kommentje:

A lényeg hasonló, hogy benyomják a vízsugarat.

Tudod nem ez a durva, hogy fel se ajánlották:

Annó amikor hívtuk őket, azzal jöttek ,h aki mosózsákkal jönne, azt be se engedjük.

Ez egy cég több emberrel, nem a tulaj jér ki tisztítani, mi vele beszéltünk.

Aki legutóbb kint volt, attól megkérdeztem, hogy igazából miért rossz a mosózsák, meg egyik klmás ezt, a másik azt javasolja.

Nagyhangon mondták, hogy peersze, ismerik ők is a mosózsákot, használják ha kell, de nem húzzák le vele a vevőt, ha nem szükséges, akkor nem erőltetik, ha nagyon koszos, akkor mondják neki és persze akkor drágább, stb. De nálunk annyira tiszta, hogy nem szükséges a zsák.

Ezt mind elmondtuk a tulajnak, nem tudom, hogy le lesznek e cseszve miatta a srácok, részletkérdés.

aug. 23. 12:11
 7/9 anonim ***** válasza:

Miért, mi a baj a mosózsákkal?

Én csak annyit látok, hogy egy fűtési szezon alatt jó kis mocskos víz jön ki a mosással. Logikusan azt gondolom, hogy ez egy befújkálós tisztítás során ott is maradna. Lehet, hogy annál, aki nyáron 2 hónapot használja hűtésre a klímát nem lesz ennyire koszos, de nálam októbertől áprilisig folyamatosan mennek ezek a berendezések, plussz szükség esetén nyáron hűtök velük. Azok után, hogy látom a kimosott mocskot, inkább kiköhögöm a magasabb tisztítási díjat, csak legyen tisztességgel megcsinálva.

aug. 23. 15:57
 8/9 A kérdező kommentje:
Nincs vele baj, csak a klímás szapulta valamiért, gondolom azért, hogy ha valaki látatlanban zsákkal jönne, az túlzás. Nyilván meg kell nézni, hogy mennyire gáz, és ha nagyon az, akkor kell a zsák.
aug. 23. 21:25
 9/9 anonim ***** válasza:
Ja, értem. Mondjuk az én klímásaim, mivel ők is telepítették őket tudják, hogy non-stop használom őket, ezért mondták, hogy az átmosás évente szükséges.
aug. 23. 21:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!