Miért nincs nappali a kádár kockákban?
Az eredeti típusokra gondolok, nem a felújítottakra, amikben már esetleg kialakítottak.
Akkoriban nem volt igény a nappalira? Vagy mi lehet az oka, hogy nincs?
Szerintem nem volt ra igeny. A szuleim kadar-kockaban laknak es a konyha a nappali is egyben, nincs kanape de a konyhaasztalnal ulnek mikor beszelgetnek vagy amikor valaki atmegy hozzajuk.
A panelokban sincs nappali, ott a nagyobb szobat hasznaljak nappalinak is. A regi paraszthazakban a konyha a nappali is egyben, ugy mint a kadar-kockaban, esetleg ha van egy nagyobb szoba akkor azt hasznaljak nappalinak.
En gyakorlatilag nappali nelkul nottem fel de most mar van nappalim. Ha olyan hazam lenne mint amiben felnottem akkor a konyha melletti szobat megcsinalnam nappalinak es egybenyitnam a konyhaval.
Viszont ilyenkor csak 2 szoba van elol.
Mert a Kádár-kockák a kádári időszakban épültek, innen a nevük. A kádári időszakban pedig volt kb. 11 féle választható házterv, ebből 5 nagyon drága volt, 6 féle pedig államilag volt támogatva, szóval olcsó volt, kábé mindenki ezek közül választott.
Ez a 6 féle tulajdonképpen 3 félét és ezek tükrözött változatát jelentette, igy jött ki a 6 féle. Cseles, mi? :) Akkor ezt figyeld: a háromféle terv lényegében csak az alapterület méretében különbözött, volt egy 8x8-as alapterületű kivitel, egy 9x9-es alapterületű, meg egy 10x10-es alapterületű kivitel. Tehát igy nagyjából ez volt az államilag támogatott választék, ezért aztán az összes kádár-kocka nagyjából ugyanúgy is nézett ki belülről. Azért a maradék 5 félét se gondold nagyon túl, nem nagyon erőltették meg magukat, de azért legalább egy kicsit másmilyenek voltak, mint a támogatott. Saját kigondolmányt csak nagyon ritka esetekben fogadtak el, húzták az időt, hónapok teltek el egy-egy válasz között, és mindenbe bele tudtak kötni ha akartak, szóval inkább maradt mindenki a hivatalos változatok valamelyikénél.
A nappali mindig is igényfüggő volt.
Konkrétan a mai értelemben vett nappali elnevezésű szoba nem volt, viszont a szobák sem akkorkák voltak mint a mai hálószoba nevű kis lyukak.
Tehát akinek igénye volt egy közösségi térre ami nem a konyha, az bármelyik 20-25 m2-es szobáját kinevezhette annak.
A régi polgári lakásokban erre a célra volt a hall, mert az úribb népek nem a konyhában ücsörögtek.
Nekem volt szerencsém egy 1970-ben épült szuterénes Kádárkockát vennem, ahol az egyik nagyerkélyes szoba konkrétan nappali funkcióját látta és látja el.
A nappali mindig is az volt, amit a benne lakók eszerint használtak.
Az, hogy erre nem volt igényük a lakóknak, az szokástól, neveltetéstől függött, nem a lakástervektől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!