Hol lehet régi vasalóládát kapni?
Még nem hallottam ilyenről. Valami konkrétum?
Ruhásláda volt, abba a ruhákat tartották.
Azt kellene inkább megfejteni, hogy mire gondolsz! Mert hogy nálatok ezt a funkciót látta el, az egy dolog, de sanszos, hogy eredetileg nem e célra készülhetett, mivel a "vasalóládára" egy találat van csupán és az a te kérdésed.
"Vizespadra" gondolsz esetleg? Ezeket használták ruha/ágynemű tárolására is, de sok mindenre. Igazából ez egy tárolórekesszel rendelkező lóca. A vizes pad az más, de ezt is mindenki vizes padnak hívja.
Olyan, vagy hasonló vasalószekrényre gondolsz mint amiről linket is küldtem?
Hát ez nagyon érdekes. Mert a családban, különböző helyeken Veszprém és Fejér megyében mindenki vasalóládának hívta. Igaz, hogy sváb családokban, ahol a fele család még svábul beszélt otthon.
Volt, akiknek középen keresztbe ketté volt osztva. De pl. nekünk a kicsit kisebb osztatlan volt. Szerintem a konyhabútorral egy garnitúra volt, mert ugyanaz az eredeti vajszínű festett volt, ugyanolyan peremmel. Rá is szoktak ülni, felnőttek is.
A konyhaszekrényen kívül volt egy "cipős"-nek hívott kis kétfelé nyílós ajtajú kis valami, vizszíntesen kettéosztva egy polccal, és a jobb oldalán a polc alatt egy kis fiókkal, amiben a cipőpucoló dolgok voltak. Ennek a tetején voltak a vizeskannák.
Volt a garnitúrában még a "gyógyszeres" is, amit magasan föntre akasztottak, elhúzható csíkos tejüveg volt rajta, ott tartottuk a gyógyszereket.
És volt a vasalóláda, ami akkora volt, hogy 2 gyerek is elfért bele bújócskakor kényelmesen. Abban voltak a vasalópokrócok, a vasaló, meg a vasalnivaló ruhák. Volt akinél plédek, vastag téli kendők is voltak benne.
OK, de akkor vizespadról beszélhetünk? Egyre gondoltunk?
Mi is svábok vagyunk, nálunk vizespad volt, hogy dédszülők akik még nem tudtak magyarul, Ők hogy hívták, azt nem tom, nem volt szerencsém ismerni Őket.
5
Bocs, de nem. A vizeskannákat a cipősön tartottuk/ták, a vasalóláda lehet, hogy kb ekkora lehetett -a kisebbek-, mint akép, de nem volt karfája, meg háta. Csak láda volt, és a teteje nyílott. Nem ajtós volt.
A cipős nem volt mély, csak egy férficipő talpa mélységű, max 40 centi.
A vasalóláda teteje meg elég nagy volt, hogy óvodás gyerek ebéd után szundítson rajta.
Lényegesen egyszerűbb akkor sacc méret alapján csináltatni egyet.
És vasaltak a tetején, vagy a vasalnivalót rakták bele?
7
Nem vasaltak rajta, hát csak egy kicsit lehetett magasabb, mint a hokedli.
A konyhaasztalon vasaltak.
És a konyhaasztal kihúzható volt, benne a két lavórral a mosogatáshoz.
Azért gondoltam, hogy biztos lehet valahol kapni még, mert a hozzávaló konyhaszekrények több helyen is hirdetve vannak eladóként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!