Orchideák radiátor fölött?
Szerintem túl meleg lesz nekik, amikor igazán beindul a fűtés. A vizes törölköző nagyjából 10 perc múlva megszárad.
Eljött az idő beszerezni egy virágállványt, amit odateszel, ahova akarsz!
Az a baj a virágálvánnyal, hogy ahova tenni tudnám, az is csak a rádiator előtt, nellett, közelében lehetne... Természetesen lenne mire tennem őket, van állványom, tele zöld növényekkel, de ők jól érzik magunkat lépcső fordulóban, viszont az orchideaim megszokták az ablakot, azaz a közvetlen fényt, próbáltam már a régi házban is helyhiány miatt állványon néhányat, az ablakok közelében, de lehullottak a bimbók, semmire sem mentek, csak az ablakban érzik jól magukat, nem merem megkockáztatni távolabb tenni őket onnan. Gondoltam már bútorlapra is, a párkányra erősítve, hőterelőnek. Már minden eszembe jutott. Igazából ma fűtöttünk be először még csak, ezért is jutott eszembe hirtelen a vizes törölköző, nem jutott eszembe jobb.
Meglatom, mi lesz hosszabb távon a helyzet... Ha nagyon nem bírják, akkor kénytelen leszek téli időszakra pihenőre fogni őket, állványon, távolabb a fénytől. Csak sajnos épp virágzik a 12ből 10...
Tény, hogy az orchideák szeretik a meleget, hiszen őshazájukban is meleg az őserdő levegője, de párás is, ami a radiátor fölött nem áll rendelkezésükre. Fentebb írták, hogy ismerősüknek beválik. Én nagyon félnék csak úgy ott tartani őket.
Olvastam egy könyvben, hogy olyan esetben, mint a tied, a cserepeket tálcára (vályúba) kell tenni, amibe vizet öntesz, aztán vékonyabb szivacslemezt helyezel a vízre a virágcserepek közé, ami biztosítja az állandó, egyenletes vízpárolgást. A közvetlen, tűző napsugaraktól még télen is védjed őket!
Köszönöm a válaszokat, függöny van előttük, télen, nyáron, némiképp szűri a napfényt. Épp ma délután helyeztem alájuk egy nagy tálcát, magasabb peremmel, teleöntöttem agyaggolyóval, es felöntöttem vízzel. Ahogy párolog, pótolom a vizet. Nézegettem a növények kaspóit nem melegek,tehát valamiképp az a nagy tálca védi őket, úgy vélem. Remélem beválik ez a módszer. Kitapasztalom majd talán, hogy lesz nekik a legjobb.
Attól is tartok, régi házban nyugati ablakban voltak, ahol délután kettőtől kb napnyugtáig kaptak fényt, most pedig keleti az ablak, epp napkeltétől olyan délután egy, kettőig éri őket a napfény.
A költözésben egyedül ettől tartottam, nagyon szeretem az orchideáim...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!