Milyen fajta szilva látható a képen?
Nemtudom-ot én is ezért zártam ki, az inkább augusztus végén érik, bár alakra tényleg teljesen úgy néz ki, és hasonlóan nem magvaváló, más nem magvaváló szilvát nem is ismerek.
Mindegy, azért köszönöm mindkettőtöknek, gondoltam, hogy ez így nehéz ügy... Egy biztos, ez a fa már itt állt a telken akkor, amikor megvettük, ez 99-ben volt, és akkor sem volt már túlzottan fiatal fa, úgyhogy nem valami "újhullámos". Biztos, hogy valami ős fajta vagy akár vad, nem tudom (nemtudom... :) ) mert permetezni nem kell, soha egyetlen egy szem sem kukacos, soha nem kap el semmilyen betegséget.
Ez potyog? Rendesen meg van érve?
Nálam a Boldogasszonyi érik, ami ugyanúgy néz ki, csak éppen éretten rendesen kék. És jellemzője, hogy nem esik le a fáról, hanem rárothad inkább, de le nem esik éretten se.
Elképzelhető, hogy ez valami hibrid, magról kelt, és nem valami tiszta fajta. Talán még az se elképzelhetetlen, hogy egyszerű myrabolan (fosókaszilva), ha apró szemű. Vagy ezzel porzódott át a Boldogasszonyi.
Hány mm-esek egyébként a szemek?
Igen, potyog, minek után cefre készül belőle, így a cukorra hajtok elsősorban, de így is 16-18 a cukor (ennél kevesebb még sosem volt), az viszont tény, jól látod, hogy van közte 1-2 éretlenebb szem (de ez mind hullott gyümölcs), és azok is édesek. Boldogasszony szilvát szokták aszalni is, ezt biztos, hogy nem lehet, nagyon romlékony, nagyon lédús. Ami jobban beérik (be tud érni), az igen, kék színhez közelít, de inkább vöröses-kék, viszont azok a szemek már szottyosak, mint a mirabolán, de nem hinném, hogy sok köze van hozzá, a piros mirabolán ennél jóval kisebb szemű és kerek, viaszos réteg azon nem szokott lenni. Ez pedig nagyon enyhén, de megnyúlt szemek, átlag 2cm szélesek és 3-3.5 centi hosszúak.
Képeket elnézve, tulajdonságait olvasva valóban, a veres szilváról írtak mind illenek rá. Köszönöm még egyszer mindannyiótoknak a segítséget.
A veres szilva nagyobb, és később érik. Az enyém már most nagyobb szemű, és még teljesen zöld.
A Boldogasszonyi már szép kék, de még elég fűízű, hétvége felé talán ehető lesz.
Én még mindig a hibrid magoncra (ill. ebből elterjedt tájfajtára) tippelek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!