Mg. Boltokban jellemzően letyegő nyéllel árulják a kerti szerszámokat (pl. kapa, ma vettem). Melyik mód a legcélszerűbb arra, hogy megszűnjön a "lazaság"?
Igen, apukám is következetesen beáztatta a kapákat. Szerintem ezért is letyegett mindig, így mindig újra be is kellett áztatni. :DDD
Szóval én azért nem tartom jó ötletnek, mert időlegesen ugyan megduzzad a fa, de utána ha kiszárad, még jobban összemegy, még könnyebben lecsúszik a vas a nyélről. Tehát ez egy időleges megoldás, ami hosszú távon csak erősíti a problémát. Legalábbis nekem ez volt a tapasztalatom.
Igen, jól írják, az áztatás csak arra való, hogy ha indulsz kapálni, és akkor veszed észre, hogy mozog a kapa feje, akkor gyors megoldásként vízbe teszed pár percre, és dolgozhatsz. De még jobban mozogni fog, ha ismét megszárad.
Ékelés előtt, ha van lehetőséged, és nem azonnal kell, akkor tedd ki a napra (eresz vagy előtető alá) néhány napig száraz időben, hőségben, és délután fogj neki, mire csontszáraz. Ha a nyél kiszárad, összemegy, tovább kitart az ékelés. Ha nem elég száraz nyelet ékelsz, akkor két hét száraz idő után ismét mozogni fog.
Én amúgy meg szoktam bonyolítani az ékelést:
Először laposvas a kapa fokához, felül visszahajtva, alul nyélhez csavarozva, ahogy az 5. válaszoló írja. Beütés előtt a laposvas nyél felőli szélét ékesre leköszörülöm, hogy könnyebben bemenjen, ne roncsolja a nyelet. Utána a szükséges vastagságú laposvasból készített ék megy a kapa nyelébe, átlóban, mert így az oldalakhoz is hozzászorítja a fát, meg elöl-hátul is. (Ipari szakközépbe jártam anno, ott tanították így.) Az ék közepébe legyártáskor 10-es fúróval egy lyukat fúrok, ebbe a fa beledagad, és nem engedi kiesni. Már szedtem ki tönkrement nyelet különféle szerszámokból, és tényleg így van, a lyukba bele van dagadva a fa, nem csak elmélet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!