Jukka életben tartása. Hogyan?
Vettem egy jukkát 2 éve, aminek két vastag fás törzse volt. A kisebbről leszáradtak néhány hónap után a levelek, majd a törzse is elszáradt. Átültettem csak a nagyobbat, a télen az sem kapott elég fényt valószínű (sajnos elég sötét a lakás), a levelei lefittyedtek, márcsak 1 hajtásán van pár lekonyult levél. Úgy tűnik ettől is elköszönhetek. Már kezdtem lemondani róla, amikor a tövénél gyönyörű új hajtást hozott, ezt nem is értem. Nem tudom, hogy szervesen kapcsolódik-e a fás szárhoz.
Van értelme még gondozgatnom, ápolgatni a fás szárat? Ha igen mit csináljak vele? Lehetnek még a tetején új hajtásai az elszáradt helyén?
A yukka a fényt szereti, sötétebb helyeken csak vegetál és felkopaszodik. Locsolni is nagyon ritkán kell és a helyváltoztatást is megsínyli.
Én magasföldszinten lakom, nálam a nappaliban van, ahol kevesebb a fény és haldoklik szegény.
Az előző lakásomban napos, világos helyen volt, hatalmasra nőtt és tele volt levelekkel.
Mindenképpen világos helyen tartsd, és rendes tápanyagellását kapjon.
Lehet, hogy a fás rész felesleges, de mindenképpen van még benne tápanyag, amit az alsó hajtás is felhasználhat, ha elég egészséges hozzá a fás. (Ezt így ránézés nélkül nem tudhatjuk.) Ártani nem árt, ha meghagyod egyelőre.
Azt is megpróbálhatod, hogy a felső részt levágod, és megpróbálkozol a gyökereztetésével. Ha a fás rész él és egészséges, akkor hoz egy új hajtást. Persze, ehhez is sok tápanyag és sok fény kell.
Ha netán agyonöntözted, akkor tápoldatozni egyelőre nem kell (nem szabad), hanem a tönkrement, betömörödött, bebüdösödött földet le kell szedni, és jó minőségű, laza virágföldbe ültetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!