Kezdőoldal » Otthon » Kert » Jukka életben tartása. Hogyan?

Jukka életben tartása. Hogyan?

Figyelt kérdés

Vettem egy jukkát 2 éve, aminek két vastag fás törzse volt. A kisebbről leszáradtak néhány hónap után a levelek, majd a törzse is elszáradt. Átültettem csak a nagyobbat, a télen az sem kapott elég fényt valószínű (sajnos elég sötét a lakás), a levelei lefittyedtek, márcsak 1 hajtásán van pár lekonyult levél. Úgy tűnik ettől is elköszönhetek. Már kezdtem lemondani róla, amikor a tövénél gyönyörű új hajtást hozott, ezt nem is értem. Nem tudom, hogy szervesen kapcsolódik-e a fás szárhoz.

Van értelme még gondozgatnom, ápolgatni a fás szárat? Ha igen mit csináljak vele? Lehetnek még a tetején új hajtásai az elszáradt helyén?

2019. jún. 5. 11:21
 1/5 anonim ***** válasza:
Az én jukkám túl nagy lett és teljesen felkopaszodott. Mivel már kidőlőben volt, én az élő részeket 4 darabba szedtem, azokat újra elültettem, a fás szárat meg kidobtam. Végül kettő eredt meg, de azok nagyon szépek.
2019. jún. 5. 11:56
 2/5 A kérdező kommentje:
Igen, nekem is az maradt a végső ötletem, hogy letöröm a még félig élő hajtását és elültetem, hátha megered. Csak gondoltam hátha menthető még a fás szár is, olyan szép volt frissen a boltból hazahozva.
2019. jún. 5. 12:34
 3/5 anonim ***** válasza:

A yukka a fényt szereti, sötétebb helyeken csak vegetál és felkopaszodik. Locsolni is nagyon ritkán kell és a helyváltoztatást is megsínyli.

Én magasföldszinten lakom, nálam a nappaliban van, ahol kevesebb a fény és haldoklik szegény.

Az előző lakásomban napos, világos helyen volt, hatalmasra nőtt és tele volt levelekkel.

2019. jún. 5. 15:03
 4/5 anonim ***** válasza:

Mindenképpen világos helyen tartsd, és rendes tápanyagellását kapjon.

Lehet, hogy a fás rész felesleges, de mindenképpen van még benne tápanyag, amit az alsó hajtás is felhasználhat, ha elég egészséges hozzá a fás. (Ezt így ránézés nélkül nem tudhatjuk.) Ártani nem árt, ha meghagyod egyelőre.

Azt is megpróbálhatod, hogy a felső részt levágod, és megpróbálkozol a gyökereztetésével. Ha a fás rész él és egészséges, akkor hoz egy új hajtást. Persze, ehhez is sok tápanyag és sok fény kell.

Ha netán agyonöntözted, akkor tápoldatozni egyelőre nem kell (nem szabad), hanem a tönkrement, betömörödött, bebüdösödött földet le kell szedni, és jó minőségű, laza virágföldbe ültetni.

2019. jún. 5. 17:49
 5/5 A kérdező kommentje:
Nem lett túlöntözve, egyértelműen a fényhiány a baja. Sajnos nem túl jó a lakás fekvése, az egyetlen napos ablakba nem tudom tenni az összes növényemet. Egy-két csemetét mentettem a régi szárról is, gyönyörűen kihajtottak, ők a napos ablakban teleltek, mostmár pedig az összes az erkélyen van. Egyedül ez a fás szár tűnik kukának, erről is inkább levágom valószínű az utolsó 3 leveles hajtást és elültetem külön.
2019. jún. 8. 10:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!