A komposztálónkban sok rovar rohangál a komposztban. Ez normális?
A tavalyi komposzt alja az idén fűszálakkal van tele. Itt-ott penészesnek tűnik. Így felhasználható?
Gyomnövényt is tettünk tavaly a komposztban. Hasznosítható lesz így valaha?
Gyomnövényt nem szabad beletenni, mert van amelyik a gyökeréről rögtön szárba megy, vagy a magjait átmenekíted a komposzttal.
A bogarakkal nincs gond.
#3, a lehető legjobb helyen vannak.
Ha nem fognak nagyon durván elszaporodni, akkor hagyd őket békén.
Ők csinálják a komposztot, nagyon-nagyon hasznosak.
Sok an összekeverik a cserebogár-pajorral, ami számunkra nem hasznos, sőt kártékony. De nem, a komposztban talált pajor a rózsabogáré, ami kifejezetten hasznos.
Nem jellemző, hogy annyira felszaporodik, hogy kárt okozzon, de előfordulhat.
Nekem már évek óta van komposztom, de elvétve látok egy-két rózsabogarat röpködni nyaranta a kertben, és a rózsáimnak sincs bajuk, szóval én nem irtanám ki őket.
Egyesek váltig állítják, amit már írtam hogy ez a cserebogárpajor de a kettő között az a különbség hogy a cserebogáré élő növényi részekkel táplálkozik, megrágja a növényeink gyökerét, hagymáját, ezért azok kipusztulnak.
A rózsabogár pajorja ezzel szemben korhadékon él és ezzel táplálkozik, nem okoz kárt.
Valóban a szakirodalom szerint át KELLENE forgatni. Én sosem forgattam mert nem bírom...de férfitól is hallottam már, hogy megpróbálta, és nem bírta. És semmi baja a komposztnak, esetleg picit több idő kell neki, de annyi baj legyen.
Egyébként nem akarok senkit megbántani, de ez a hozzáállás megmosolyogtató, hogy nem enne belőle az asszony, mert bogarak mászkálnak benne... Vajon amikor nem látja, milyen gusztustalan bogarak mászkálnak MINDEN növényen, amit megeszik? Vagy mik vannak a földben?
Pont ugyanaz, amitől irtózik. Csak nem gondol bele.
Jóízűen eszi majd a lédús paradicsomot, pedig 100%, hogy össze-vissza mászkáltak rajta mindenféle kukacok, csigák, pondrók.
Igen, az a rózsabogár pajorja a 3. hsz-ban, de öld meg, ha vannak gyümölcsfáid, rettentő kártékony a kifejlett rovar, főleg, ha elszaporodik.
Már a zöld körtébe is képes belerágni, de érés idején meg meglep minden gyümölcsöt, és ráadásul borzasztó büdös is.
Volt, hogy egyetlen őszibarackfáról 150 körül szedtem le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!