Kezdőoldal » Otthon » Kert » Milyen betegség ez a barackfán?

Milyen betegség ez a barackfán?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

Csatoltam képeket (csak így engedte). Mi ez a betegség a barackfán és hogy tudom megszüntetni?

Köszönöm!

[link] PONT eu/images/2019/03/591IMG_9307.jpg

[link] PONT eu/images/2019/03/281IMG_9308.jpg

#barackfa betegség
2019. máj. 1. 18:39
 1/8 anonim ***** válasza:

imgur.com

Azt a vírusos linket nem nyitom meg.

2019. máj. 1. 18:51
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Azért csak így engedte, mert tiltva van innen az kártékony, szenny oldal.

Ide tölts fel:

[link]

2019. máj. 1. 18:52
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszi, itt van akkor másik linken:

[link]

[link]

2019. máj. 2. 06:46
 4/8 anonim ***** válasza:
Tafrinás levélfodrosodás.
2019. máj. 2. 07:15
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ez tafrina. Nem tudod megszüntetni. A tafrinát csak megelőzni lehet, gyógyítani nem. (Legalábbis, III. és II. kategóriás szerekkel.)

De nem is kell, mert a meleget nem bírja a gomba, és ha kitart a jó idő, akkor újabb levelek már nem betegszenek meg, bár ezek valószínűleg egész rettenetesek lesznek.

Az esetleges lehűlés esetére lehet használni valami felszívódó szert, pl. Alfa Solo-t. De nem komoly a helyzet, valószínűleg nem lesz már nagy fertőzés.

Viszont ha idén is előjött nálad, egy ilyen meleg, száraz tavaszon, akkor egy átlagos évben lehet, hogy lemegy az összes levél. Úgyhogy amint 1 cm-esek lesznek a levelek, már nyomatni kell rájuk a felszívódót (metszés után persze egy rezes lemosót előbb), és a felszívódót 7-10 naponta meg kell ismételni, összesen 4 permetezés elég szokott lenni, hogy még egy hideg, esős tavaszon se legyen gond.

2019. máj. 2. 18:49
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2019. máj. 3. 00:14
 7/8 anonim ***** válasza:

A múlt században nekem a lemosó permetezés után soha nem sikerült csak felszívódókkal tafrina mentesen tartani a barackjaimat, őszibarackjaimat, nektarinjaimat.

[Ennek többféle oka van. Egyrészt nagyon nehéz eltalálni a lemosó permetezés helyes időpontját. Még fújnak a bőjti szelek, szóval a kedvezőtlen szél, vagy a kedvezőtlen hőmérséklet, vagy eső miatt nem mindig lehet megpermetezni bármikor a fákat. Volt eset, hogy 2 alkalommal is lemosóznom kellett, mert az első lemosózás után újra hűvös lett, nem fejlődtek a rügyek, és eltelt 15-20 nap. Másrészt lemosózni az őszibarackban rügyfakadásig, kajsziban a pirosbimbós állapot végéig lehet.] És utána? Mi van, ha ez az utána több napig tart, egy hidegfront miatt? Már túl van a pirosbimbós állapoton, de még nem borult virágba.

Mondanom sem kell mekkora lelkesedéssel olvastam 2003-ban a következő szakcikket az interneten: [link] .

Ennek hatására ismerkedtem össze a tribázikus réz-szulfáttal. Két féle általam ismert készítményben csak réz van, az egyik a cikkben is emlegetett Cuproxat, de kapható Bordói lé NEO is. Virágzásban ezeket tudom ajánlani a felszívódók (Alfa-Solo, Folicur, Chorus) mellé. Ha a virágzás befejeződött és almád, vagy szőlőd is van, a kenet is tartalmazó (így a lisztharmat ellen is hatásos) Bordói lé + lén NEO készítmény szoktam alkalmazni. Virágzásban ezt nem ajánlom, mert a kén bár nem ártalmas a méhecskékre, de a kaptárba az ilyen fákról visszatérő méhecskéket az idegen szag miatt a fajtársaik leölik.

A Cuproxat-ot a cikkben szereplő 0,2% (két ezrelék, [20 ml szer/10 liter permetlé]) körüli töménységben alkalmazom.

Na, nekem így sikerül tafrina-mentesen tartani az állományt. Volt egy-két év amikor újra előjött, de annak az volt az oka, hogy a szél vagy az eső miatt nem sikerült hetente permetezni, hanem egy hosszabb időszak kimaradt.

Mivel több felszívódót egy tenyészidőszakban max 2 alkalommal ajánl használni a gyártója, én köztes permetezésekhez előszeretettel alkalmazom a tribázikus réz-szulfátot, mert nekem két permetezéssel nem sikerül megvédeni termést.

A rézérzékenyek is és az almatermésűek is jól viselik. A virágzáskori 2 ezrelékes koncentrációt később megemelem. Almánál például már a cseresznye méretű gyümölcsön van annyi viasz, hogy elbírja az 5 ezrelékes oldatot is [50 ml/10 liter permetlé].

2019. máj. 3. 11:01
 8/8 anonim ***** válasza:
* Bordói lé + lén NEO helyesen > Bordói lé + kén NEO
2019. máj. 3. 11:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!