Tulipán hagyma betegség?
Sziasztok!
Nyár elején felszedtem a tulipánhagymáimat és különválogattam őket, illetve gombaölőszerbe megforgattam őket. Munka végeztével pedig kicsi raschel zsákba tettem őket miután megszáradtak. Pincében tároltam őket egy felakasztott boton hogy jól szellőzzön. A pincében soha nem volt talajvíz, amúgy is száraz a pincék. Így tároltam őket.
Sajnos a tulipánhagymáim 90% tönkrement. Ez mi lenne, és mivel lehetne ellene védekezni ?
Annyi biztos, hogy valami gomba. Fuzárium vagy penicillin.
Védekezés: gombaölőszeres beáztatás. Pl. Topsin, ha tudsz szerezni.
Te milyen oldatba áztattad? Benne hagytad egy kis időre? Rendesen be voltak érve kiásáskor?
Az Amistart még nem hallottam csávázásra alkalmazni.
De eléggé általános gombaölőszer, lehet, hogy jónak kellett volna lennie csávázásra. Levélen keresztül mindenképpen hat az ilyen jellegű betegségek ellen.
Igazán okos dolgot nem tudok mondani sajnos, így utólag már nem lehet semmit tenni. A hagymák javát ültesd el, aztán majd lesz valami. Esetleg ültetés előtt még egyszer csávázd, hátha jelent valamit.
Köszönöm a segítségedet! :)
Most idén majd veszek új hagymákat. Megelőző jelleggel milyen felszívòdò szert tudnál ajánlani ?
Ez sajnos passz. Ilyen nem létezik, ami egyszeri használat alapján egész éves védelmet ad.
Esetleg valami gombaölő talajfertőtlenítőt lehetne használni, de ezekről nem sokat tudok.
Hát ha más nem akkor marad az hogy Dithane csávázás.
Tavasszal meg elkezdem Amistarral öntözni.
Igaz, ez sem tudom mennyire hatásos. Meg hogy hányszor és mikor is kellene elvégezni felszedésig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!