Tölgyfákat milyen távolságra célszerű ültetni, hogy ne akadályozzák egymást, de nem is szellős ligetet szeretnék?
Sűrű, erdőszerű foltot szeretnék képezni belőlük a telek végében. Persze jó lenne, ha minél előbb záródnának, "még az én életemben", de nem akarom, hogy az egymással versengés lelassítsa a növekedésüket, és szeretem, ha egy fa széltében is tud azért terjeszkedni, van lombja.
Ősszel tettem földbe a makkokat, amik mostanra nagyon szépen csíráztak, de fogalmam sincs, milyen tölgyek (többféle tölgyfaj alól is szedtem különböző küllemű makkokat, Ócsa és Gödöllő környéki erdőkből).
Olvastam, hogy erdőkbe 2 x 2,5 m-re szokták. Ez nekem nagyon szűkösnek hangzik (igaz, még sok telet és nyarat túl kell élniük, és mindnek fog sikerülni).
Még néhány kérdés felmerült bennem, miután kiültettem a kis tölgyeket.
Mindegyiket sikerült teljes karógyökérzettel kivenni, bár már most elég mélyre mentek. Viszont ültetéskor ezek a karógyökerek már nem egyenesen mennek lefele, hanem összenyomódnak, tesznek íveket, stb. Ez okozhatja az elhalásokat, leállhat ettől a magoncok fejlődése?
Pont emiatt a karógyökér miatt nem akart tovább várni a kiásásukkal, mert azt már megtapasztaltam, hogy az olyan idősebb csemete-tölgyek csak sínylődnek.
A másik, hogy viszonylag a kezdetektől napsütéshez (félárnyék) is vannak szokva - ha megfelelő a tápanyag- és vízpótlásuk, kibírják, hogy nyáron teljes napon aszalódnak?
Köszönöm!
Sajnos én is ezt szerettem volna, de megvoltak az akadályai a helyben ledugdosásnak. :/ Ráadásul még sosem próbálkoztam előtte makkal, ez volt az első kísérlet, és bár próbáltam egészségeseket gyűjteni, sok volt a határeset, amiről nem tudtam megmondani, hogy valóban ép-e belül. Akkor meglátjuk, hogy alakul ezeknek a sorsa, és újracsinálom, ha kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!