Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mitől lyukacsosak a rózsák...

Mitől lyukacsosak a rózsák levelei?

Figyelt kérdés
Tavaly ültettem két rózsatövet. Szépen fejlődtek, az idén is robbanásszerűen kihajtottak, de egyszer csak az egyik, majd 1-2 hét múlva a mellette levő másik rózsatövön is azt vettem észre, hogy lyukasak lettek a levelei, mintha jégeső verte volna el őket. Először megjelenik a levélen a lyuk (a közepén vagy a szélén), ami egyre csak tágul, és ma döbbenten láttam, hogy vége az lesz, hogy szinte elfogyik a levél, egy-két kis cafat marad csak belőle. Más elváltozás, elszíneződés nincs, és rovarokat sem látok a rózsákon. Az egyiken előrehaladottabb a pusztulás, a másikon még csak kisebb mértékű, de gondolom, ugyanaz lesz a vége. Mit lehetne tenni ez ellen? Sajnálnám őket, mert szépek voltak, és az egyik olyan fajta, ami még a nagymamám kertjében volt, és évtizedek óta kerestem.
2019. ápr. 27. 11:19
 1/4 anonim ***** válasza:

Fotó jó lett volna, de így a leírás alapján a szabóméhre tippelek.

[link]

2019. ápr. 27. 14:21
 2/4 A kérdező kommentje:
Igen, leginkább ilyen, csak vannak olyan levelek is, ahol nem a széléről indul, hanem először a közepén jelenik meg a lyuk.
2019. ápr. 27. 14:29
 3/4 A kérdező kommentje:
Most már utánanéztem, és biztosan a szabóméh. Tavaszi ásáskor sok ilyen lárvát is találtam a talajban, és széttapostam őket, mert azt hittem, cserebogarak. Csak az nem illik a képbe, hogy azt írják, hogy a nyár derekán jön, de az még nem jött el.
2019. ápr. 27. 14:37
 4/4 anonim ***** válasza:
Május elején szoktak megjelenni, de most kicsivel előbb van a természet.
2019. ápr. 27. 16:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!