Ha idén elmarad a szőlő metszés az még jövőre helyre hozható?
Ha nem is szakszerűen,de mindenkép meg kel metszeni .
Inkább más munkát kell halasztani .A késői metszés is nagy kárt okozhat. A szőlő gyökérzete van kockára téve .
Nem beszélve arról ,ha egy aszályos év lesz .
Nálunk valaha az egész falu szőlő volt, így itt-ott felbukkan egy tő, hiába próbálta az előző tulaj kiirtani.
Volt, amit én is éveken keresztül irtottam, de ő erősebb volt. Ma már hagyom. Hadd teremjen.
Egy másik meg épp egy drótkerítés mellett van, fel tudott rá futni. Évek óta csak annyi "metszést" kap, mikor metszőollóval levágom róla a fürtöket. Több méteres indái vannak, és annyit, de annyit terem, hogy többször fordulok 2 vödörrel, mire leszedem.
És nem, nem rossz a minősége, teljesen jó, én mustot szoktam csinálni és eltenni.
Szóval ez az "inkább fizess érte, de mindenképpen legyen megmetszve" dolog elég komolytalan, mert semmi baja nem lesz és teremni fog.
Ja, mint említettem, az egész falu szőlő volt. Van sok üres telek, ahol a mai napig terem a szőlő, pedig 10-20 éve ember se járt ott.
Éveken át ősszel elindultunk sétálni 1-2 nagyobb tállal vagy szatyorral, és szedtünk. Semmi baja nem volt, pedig nem metszette a kutya sem. Ahol kiirtották, mert egyébként szépen kiépült a település, na ott sincs baj, mert átmegy pár telekkel odább az ember és lesz szőlője, még ugyan finom. Válogatni lehet, mert minden féle van.
Ha egy helyen látnám, akkor nem állítanám így, de mikor már 100 helyet látok, hogy gyönyörűen terem metszés nélkül, ráaádul mindegyik, nem csak egy típus, akkor azért már joggal mondom, amit mondok.
És itt nincs jó talaj, mert csak homok van, semmi tápanyag. Kb csak a tarack él meg benne.
Első válaszoló vagyok. Ha egy hektár, akkor biztos nem egy agyonnemesített csemegeszőlő, ami csak úgy kipusztul. Én is tapasztalatból írtam, és nem most kerestem rá a neten.
Nekem kövidinkám volt, amit 30 éve szedtem ki, és a helyére fóliasátrakat építettem. Az egyik fóliasátoron fehér, nem átlátszó fólia van, itt tárolom a gépeimet, egy csepp vizet nem látott évtizedek óta a talaj, és 30 év után is burjánzik két tőke szőlő, és terem is. Már nem egyszer vágtam ki tőből, de mindig kihajt, és hozza a 3-4 méter hosszú, erős, egészséges vesszőket.
Van 3 sor lugasom is, kb. 50 éves, azt is 2-3 évente metszem meg, amikor már a fák tetejére felkúszik, az is nagyon sokat szokott teremni, abból én is pálinkát szoktam főzni.
A szomszéd falu mellett is van egy kb. 10 hektáros tábla szőlő, ami évekig el volt hanyagolva, azt is pár éve kezdték el újra metszeni, és szőlőt termeszteni.
A szőlő pont egy igénytelen növény, gyakorlatilag bármit kibír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!