A Lidl-ben vásárolt cserepes Rozmaringot kiültethetem a kertbe?
A rozmaringnak sok változata van, némelyik a -18-at is bírja, a másikat meg a -10 is elviszi. Hogy a tiéd pont milyen, azt talán még a termelő se tudná megmondani.
Ha kiülteted, akkor semmiképpen ne egy nagy csupasz kert közepébe tedd, hanem az udvar zárt részébe, valamilyen fal tövébe, ahol a fal hőt sugároz télen, és a légmozgást is felfogja, megreked egy kis meleg.
Tavasszal és nyáron ki lehet őket tenni a teraszra, de a cserepes fűszernövényeknek az ablakpárkány a legmefelelőbb hely, ha meg tudod oldani :)
Hú!
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
Nem is tudtam a Lidl-nek erről az oldaláról.
Szép napot kívánok mindenkinek!
Azért is kifagy sokaknak, mert olyan mélységbe ültetik a kertbe, ahogy a cserépben volt. Pedig minden ilyen "határeset-növényt" mélyebbre kell vagy 10 centivel, mert lentebb kevésbé fagy át a föld, így ha a teteje le is fagy egy keményebb télen, a föld alól ki tud hajtani.
Az pedig alap, hogy csak védett helyre, fal mellé szabad ültetni, ahol a talaj hősugárzásán kívül megkapja a fal hősugárzását és szélvédelmét.
Nekem legalább 15 éven át volt kint, árnyékos helyen faltól fél méterre, két melléképület védelmében, egész kemény teleken is. (Akitől kaptam a hajtást, annak csak az első keményebb télig volt meg, mert nem fal mellett tartotta.)
Egy kis plusz védelem is sokat számít, pl. felkupacolás, mint a rózsánál vagy a fejművelésű szőlőnél.
Fűtött beltéren én nem kínlódnék vele, ha túl is éli, nagyon csúnya lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!