Eperfát mibe lehet oltani vagy hogy lehet szaporítani?
Csak fa jó, vagy bokor is?
Van a fekete eper (Morus nigra), ami fának nő meg.
És van a fehér eper (Morus alba), ami bokornak. De persze fel lehet nyesni fának is, csak alulról sarjadzik folyamatosan, mint a birs vagy a mogyoró, ha ismered valamelyiket.
A fehér eper a fajtája, nem a termés színe. Nem csak fehér, hanem rózsaszín, lila, fekete is lehet a termése.
Azt is olvastam, hogy a magja csak pár hónapig csíraképes, meg azt is, hogy még következő tavasszal is.
Én már neveltem magról, könnyen ment.
A termést szétnyomkodtam kéztörlőpapíron, száradás után látszott, hogy hol vannak a magok. Szárítottam még vagy 2-3 hetet, aztán elveteményeztem virágcserépbe, kb. fél cm mélyre, és állandóan nedvesen tartottam. Sok kikelt. Őszig megnőttek vagy 8-10 centisre, szabadban átteleltek gond nélkül.
Tökéletesen megy az magról, nem oltogatnék a helyedben...
Nekünk van két fa, fehér és fekete eper is. Úgy kelnek magról, hogy ihaj. Vigyázni is kell vele. puhább talajból könnyen kihúzom. De ha rejtett vagy kellemetlen helyen ver gyökeret, az szenvedés. Ha beesik valami mögé, és ott kinő... Vagy két beton közötti csíkban...Ááááá szenvedés. MOst épp a kerítésünk és a sufni közötti szűk helyről kellene már kiásnom egy igen nagyra nőtt példányt... :(
Eperfát )Morus alba) nem kell oltani, kel az magról, a madarak szaporítják :)
DE a szomorú eperfát (Morus laba 'Pendula') oltják, a sima fehér eperbe kell szomorú szemet, kertekben láthatsz, kérhetsz róla szemet.
A fehér és a fekete eper nem a termés színe szerint van elkülönítve és megnevezve, a fekete eper nem kel magról, nem gyomosít, és alig pár darab van az országben egyáltalán!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!