Hogyan ápoljam a holland rózsát szobanövényként?
Nemrég kaptam, nagyon szép sűrű volt tele bimbókkal, virágokkal, elszáradtak a virágok, levágtam őket, viszont a bimbók is nem nyíltak ki elszáradtak, folyamatosan jönnek bimbók, de egyik sem nyílik ki hiába vannak ablak előtt a napon, mindig elszáradnak. A levelek is nagyon elkezdtek potyogni, a széleik bebarnulnak/bevörösesednek, leesnek, új levelek kezdtek el jönni, de nagyon megritkult a növény. Két naponta locsolom kis vízzel, hogy mindig nedves legyen a talaj, van benne önadagolós táp.
Régen is volt többször rózsám szobanövényként max. 1 hónapig bírták ki. Kiültetni nem tudom, mert nincs rá lehetőségem.
Sehogy.
Semmilyen rózsát nem lehetséges szobanövényként nevelni, mert nincs elég fény a szobában, az üveg a fény egy részét elnyeli, egy részét visszaveri, csak a te szemed alkalmazkodik a viszonylagos fényhiányhoz. Ehhez képest a szobában mindig meleg van, szabadban legfeljebb nyár közepén van éjszaka ilyen meleg.
Erkélyed sincs?
Ennek hiányában két lehetőséged van: elajándékozod vagy kihajítod.
A túl gyakori öntözés meg a tápozás felgyorsítja a tönkremenetelét, de enélkül sincs esélye szerencsétlennek. Nálad ez alkalmi virág, mint a vágott szegfű.
Ha kiteszed szoktatás nélkül, akkor meg is éghetnek a levelek. Ahogy egy ember is felég, ha hófehéren kifekszik a napra 5 órát.
A kókadás attól van, hogy a bent fejlődött szövetek túl lazák, vékonyak a sejtfalak. Kint tartva megerősödnek ezek is.
Ha meg akarod tartani, akkor keress nagy cserepet vagy virágládát neki, 5 liter földdel legalább, és szerelj kintre az ablakpárkányra valami tartót. Úgy jó esetben meg tudod tartani, és szép is lesz.
De a szabad föld neki a legjobb. Nekem van vagy 7 színben ilyenem a kertben. A legfagytűrőbb rózsák közé tartoznak, enyhe teleken még karácsonykor is megvannak a virágok, és gyakran tavaszig kitart pár zöld levél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!