Mennyi idő alatt derül ki hogy az alany befogadta-e az oltóvesszőt?
Fát oltottál, frissen szedett vesszővel? Milyen módszerrel?
Egy hónapnál tovább is életben maradhat, még azután is elpusztulhat az oltott rész. Néha már 5 centis hajtása van, amikor gondol egyet, és kampec.
De ha nagyon elrontottad, akkor már akár 1 hét után is láthatod, hogy a rügy nem duzzad, hanem összefonnyad.
Ha kicsit rontottad el, akkor meg 1 és 6 hét között pusztul el az oltás.
(Csináltam már párszázat, minden módszert kipróbáltam, amit a szakkönyvek írnak. De én hűtött vesszőt használok inkább, mert később oltva jobb az eredési %, meg pl. szilvát héj alá csak sziromhullás táján lehet, addig nem jön fel a héja.)
Nem írta, de azt se, hogy eltárolttal.
Márciusban frissen szedettel is menni szokott. Régebben az emberek háztájiban általában így oltottak, a hűtőszekrények elterjedése előtt. Nekem is vannak olyan fáim, amikhez az oltóvesszőt akkor kaptam, amikor már 2-3 centis hajtások voltak. A vesszők alján lévő, ki nem hajtott rügyes részeket használtam fel oltáshoz.
Kérdés, hogy ezek a mostani szóban forgó oltóvesszők életben voltak-e. Ha igen, akkor a nyugalomban lévő rügyek miatt csak valamivel később látni, hogy sikerült-e. Csak a nagyon elrontott oltás esetén látni gyorsabban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!