Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ötletek kút házilagos tisztítá...

Szgabor kérdése:

Ötletek kút házilagos tisztítására, fertőtlenítésére?

Figyelt kérdés

Vettem egy telket jó vízhozamú ásott kúttal, amiből tíz éve még ittak, de utána évekig fedetlenül állt, pergett bele a fölé nőtt bodza levele és termése, a vizének nyáron émelyítő szaga volt, és nemrég egy állati koponya is előkerült belőle.

Gondoltam, lehetne pár nagy teljesítményű UV LED-et a vízbe engedni, illetve az akváriumokhoz hasonlóan buborékoszloppal levegőztetni, ezekről mit gondoltok? További ötletek?

2019. jan. 3. 01:40
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
92%

Háát, én ennek nem sok értelmét látom.

Inni akarsz belőle, vagy mi a szándékod? Ha csak öntözni, akkor teljesen mindegy, a vizet folyamatosan szívatni kell, és a friss víz tisztán fogja tartani.

Ha koponya volt benne, akkor a többi csont is ott lesz. Egy mechanikus tisztítás se ártana, kimeregetni az iszapot meg a csontokat. Ha ez megtörténik, és folyamatosan szivattyúzod, akkor nyugodtan lehet belőle ismét inni egy év után.

2019. jan. 3. 07:47
 2/11 anonim ***** válasza:
51%
Locsolásra, WC-öblítésre teljesen jó. Be kell vizsgáltatnod, ha másra is használni akarod.
2019. jan. 3. 08:49
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Használni kell és a "friss" víz átmossa.
2019. jan. 3. 10:52
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Előttem már minden fontosat elmondtak, amivel egyet is értek, azt nem ismételem.

A te feladatod ezeken felül annyi, hogy valami fedelet készítsél, hogy ne szennyeződjön, ne potyogjon bele semmi.

Bevizsgálás nélkül ivásra ne használd. De öntözésre kiváló lehet, ha sem bűzös szaga, sem erős színe nincsen... (majd, miután tavasszal kellően megszívatod egy kompresszorral...

2019. jan. 3. 15:28
 5/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm az infókat!
2019. jan. 5. 01:34
 6/11 anonim válasza:
0%
Mindenképp célszerű kitisztítani,ki tudja mi van benne,találtunk már junost tv-t is kútba tisztításkor utána 3 liter hypót bele 3 nap múlva kiszívatni,és nagyon célszerű lefedni,ne peregjen bele semmi.
2019. jan. 7. 08:15
 7/11 A kérdező kommentje:
A kiszívás nehéz lesz, az idei nagy aszály alatt próbáltam egy szennyvízpumpával, de csak kb. 30 centivel sikerült csökkenteni a vízszintet, miközben a kert a slag hatósugarában mocsárrá változott.
2019. jan. 7. 13:11
 8/11 A kérdező kommentje:
Ja, és lefedtem, egyelőre egy szúnyoghálóval, hogy szellőzzön.
2019. jan. 7. 13:12
 9/11 A kérdező kommentje:
Tényleg, amikor szivattyúztam, először a káván láttam egy varangyot, majd a csövön egy zöld levelibékát, fejjel kifelé, alighanem azon másztak ki. A békák bejáratosak a kutakba, tudnak közlekedni a falán, vagy csak beleestek, és a slag nélkül beledöglöttek volna?
2019. jan. 7. 13:20
 10/11 anonim ***** válasza:

Nem is szárazra kell szívni, hanem a piszkos vizet kiszívni, és jön helyette friss. Idővel egyre jobban kitisztul. De valahogy jó lenne az iszapból is kiszedegetni.

A levelibéka az üvegen is felmászik, de a varangy ha belesik, akkor többet nem jön ki, esetleg ha annyira rossz minőségű a kút belseje, hogy meg tud kapaszkodni.

2019. jan. 7. 14:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!