Kezdőoldal » Otthon » Kert » Gesztenyét lehet csíráztatni?

Gesztenyét lehet csíráztatni?

Figyelt kérdés

A vett gesztenyében volt kettő, aminek az alján volt valami kis nyúlvány. Arra gondoltam megpróbálom úgy kicsíráztatni, mint az avokádó magot. Nem nagyon találtam neten erről semmit. Működhet?

Azt tudom, hogy ebből termést nem ma fogok látni, sőt talán soha, nem is feltétlenül ez a cél csak kísérletezés.

2018. nov. 23. 13:35
 1/6 anonim ***** válasza:

Ezt írja az újság: A szelídgesztenye ültetése magról is lehetséges, azonban ha így teszünk, legalább másfél évtizedet kell várnunk, mire az első sütnivaló gesztenyéket leszedhetjük róla. Az előnevelt szelídgesztenye oltvány, vagy hibrid szelídgesztenye csemeték azonban az ültetést követően már öt-hét éven belül megajándékozzák a családot téli csemegével!

A gyakorlat pedig így fest:

https://www.youtube.com/watch?v=J96_SQB9JyE

2018. nov. 23. 14:23
 2/6 anonim ***** válasza:
A közelünkben van egy szelídgesztenye fa, így nálunk is lehet időnként találni 10-15 cm-es kis magoncokat a kertben.
2018. nov. 23. 16:39
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Csak csíráztatni akarod, vagy az se baj, ha esetleg termés is lesz rajta a későbbiekben?

Ez utóbbi esetben egyáltalán nem úgy kell, mint az avokádót.

Most, mielőbb el kell ültetni kint a kertben, megjelölt helyre, 10 cm mélyre. Ha lehetséges, akkor a végleges helyére, mert így évekkel előbb fog teremni. Egy helyre tegyél le vagy 5 darabot egy 20 centis körbe, mert gyakran berothadnak. Ha esetleg több is kikel, akkor a felesleget kihúzgálod.

A kollégámnál, ha jól emlékszem, valami 6-7 év után termett az első szem. Mikor én láttam, akkor már legalább 12 éves volt a két fa, és legalább egy vödörrel teremtek. Ugyanannak a fának a terméseit ültette el az illető, mégis az egyik fa nagyot termett, a másik kicsit, ezt később ki is vágta.

Van olyan fajta, ami nem önporzós, szóval a siker ilyen tekintetben nem garantált.

2018. nov. 23. 17:15
 4/6 anonim ***** válasza:
Na? Mi lett a vége? Megmaradt(ak)?
2019. jún. 23. 13:27
 5/6 A kérdező kommentje:

Hát amelyikeken volt csíra kezdemény, azon a kettőn, azt úgy gyökereztettem meg mint az avokádót. Szépen elkezdtek fejlődni, csak az egyiket sajnos a gyerekek letörték, amikor éppen kezdett fölfele is nőni, a másik viszont megvan még mindig.

Ez egy januári kép róla:

[link]

Nem sokkal a fotó után elültettem virágföldbe, meg cserépbe, de azután nagyon belassult a növekedéssel, azóta se lett sokkal nagyobb. Éppen ezért pont most a héten kedden kiültettem szabad földbe, hátha kicsi volt neki a cserép, vagy kevés a fény, nem tudom.

Ezeken kívül még kipróbáltam azt is, amit a 3. válaszoló írt, de azokból sajnos nem lett semmi, eddig legalábbis. De lehet, hogy el is rontottam valamit, mert szerintem már december is volt mire elültettem őket, meg lehet túl mélyre is lettek téve.

Ja és megpróbáltam csíráztatni még egyet az avokádós módszerrel, de még egy olyat nem találtam, amin van csíra kezdemény, ezért csak egy simával, de azzal nem is működött. :/

2019. jún. 23. 19:20
 6/6 anonim ***** válasza:
WoW. Szépen néz ki. Sok szerencsét hozzá a továbbiakban is. :)
2019. jún. 23. 20:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!