Kinek a kötelessége a házunk mögött lévő gaz eltakarítása, ha az a szomszéd udvara már?
olyanról még nem halottam hogy valaki átjárna a szomszédba 2 hetente levágni a füvet a saját háza mellőli részről.
még ha mondjuk 1 méteres sáv rész a ti telketekhez tartozna akkor se lenne muszáj rendben tartani, ha kerítés választ el és csak ő tud beengedni.
még ha a vakolat omlana a falról rendszeresen akkor megérteném de a gazt szedje ki ő
A határ ahogy az előttem szóló is írja, legtöbbször faltól fél méterre szokott lenni. Amennyire belóg a tető az eresszel... De sok helyen a nem vészesen régi házaknál 1-1,5 méter is lehet a faltól számítva az elhagyás. Sokan ilyenkor a határra kerítést csinálnak,és a saját házuk mögötti sávra saját kerítésen belül tudnak menni.... Azonban sokan meg az 1-1,5 méter elhagyás ellenére sem csinálnak kerítést a ház mögé, hanem gyakorlatilag egyben hagyják a szomszéd udvarával, és hagyják, hogy a szomszéd kerítése fusson végig az utcán is.
Akárhogy is csinálják, elvileg a tulaj kötelessége a ház mögének rendben tartása. A szomszédnak kötelessége időnként beengedi a háztulajt, hogy rendben tartsa a háza mögit...
Ám a legtöbben nem szeretik beengedni a szomszédot rendezkedni, meg szeretik szép lassan sajátjukkként kezelni azt a kis sávot is. És hogy minél kevesebbet járjon át a tulaj, inkább rendben tartják a másik sávját...:) Így vagyok ezzel én is. Inkább kigazolom én a szomszéd sávját, mint átjöjjön és kapálgasson. Mert a mi hülye szomszédunk mindent felkapál, aztán az eső meg szétviszi a földet...
Na hát nálatok fordított a szitu, a szomszédod nem csinálja meg, hagyja neked.... Hát nézd, valóban a te feladatod...
4-es: "Régi hülye szokás volt a házakat 0,5 méterrel a telekhatár mellé építeni."
Nem régi hülye szokás, hanem jogszabály, az ereszed nem lóghat át a szomszéd telkére. Oldalhatáron álló építésnél 1 méterig elhúzhatod a házat, a saját telken kell elszikkasztani a csapadékvizedet. Vagy teheted telekhatárra, félnyeregtetővel, tűzfalas-attikás megoldással.
Kérdező: Ha a házad mögött van egy sáv, ami a tiéd, azt neked kell rendben tartani, bár ennyit tényleg meg szoktak csinálni a szomszédok, jobb úgy mindenkinek. Ha ez a hülye nem hajlandó, akkor szedd le a humuszt, tegyél le geotextíliát és töltsd fel kaviccsal, akkor nem lesz vele gond.
Vagy építs egy ronda kerítést, meg egy kiskaput, aztán járj át szépen rendszeresen rendben tartani. Ha kint ül napozni vagy sütögetni, húzz oda egy széket, vigyél ki egy sört, ülj le és bámuld :D Ha kötelességed rendben tartani, akkor jogod használni is.
Egykor egyáltalán nem volt nyilvánvaló, hogy az új építésű házra esőcsatornát tesznek, hanem általában a tetőről a földre csepegett az esővíz. Hogy ez ne a szomszéd telkére menjen, ezért volt olyan jogszabály, hogy a tető nem lóghatott a szomszéd telkére, hanem legalább annyival beljebb kellett tenni a falat, amennyire a tető túllógott a falon.
Most már szabad a telekhatárra tenni a falat, viszont van egy másik jogszabály, mi szerint a tetőről az esővíz nem csepeghet a szomszéd telkére. Azaz, ha a határra kerül a házfal, akkor kötelező ereszcsatornát szerelni a házra.
A kérdésre a lényeget már megírták: meg kell tudni, hogy a házfal közvetlenül a telekhatáron van-e, vagy van még ott egy csík, ami az adott házhoz tartozik.
Pár év alatt a geotextiles kavics is begazosodik, ahogy a kavicsok közét kitölti a levéltörmelék meg hasonlók, de a semminél azért több. Vagy lehet a fal mellé egy betoncsíkot is készíteni, hogy legalább közvetlenül a fal mellett ne nőjön semmi.
Nem a gazos terület hovatartozásához szólnék hozzá,hanem a tetőn lévő esőcsatorna átnyúlására .
A törvény 60 cm enged meg .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!