Kezdőoldal » Otthon » Kert » A kanna virág gumóját hogyan...

A kanna virág gumóját hogyan tároljátok télen?

Figyelt kérdés
Én eddig bármit csináltam jelentős része tönkrement.
2018. nov. 3. 17:23
 1/7 anonim ***** válasza:
Évek óta úgy csináljuk, hogy amikor a földből kiszedjük, nem rázzuk le róla a földet, hanem úgy ahogy van jól szellőző zsákba (pl. lisztes zsák) tesszük, aztán mehet a pincébe. Az a lényeg hogy ne száradjanak ki. Tavaszra valamennyi kb tizede mindig tönkremegy, de a java megmarad.
2018. nov. 3. 19:00
 2/7 anonim ***** válasza:
23%
A kána (nem kanna) virágot az első által leírt módon kell.
2018. nov. 3. 22:02
 3/7 anonim ***** válasza:
46%

Lehet, hogy túl meleg helyen tárolod télen. Egyébként jó helyen nem szokása tönkremenni. Kellene keresni valami másik helyet, pl. egy vízóraakna is jó lehet, ott nem illik fagynak lenni.

Még az lehet probléma, hogy túl korán kiszeded. Elég akkor, amikor a leveleket már levitte a fagy, és várható, hogy a komolyabb fagyokban a talaj is át fog fagyni.

Ha nem tudod máshol teleltetni, akkor főleg fontos, hogy minél tovább tartsd a neki tökéletes helyen, a földben. December eleje előtt nagyon ritkán kell kiszedni. Még ha csak vékonyan átfagy a föld teteje, de ásóval át tudod törni a fagyot, attól sem fog károsodni. Sőt, a tavalyihoz hasonló enyhe telet, amikor nem nagyon fagy át a föld, jó eséllyel át is vészel kint.

A hivatalos magyar neve egyébként tudtommal a kanna, csak a vizesedény miatt szokták kánnának hívni. Ahogy a kakiszilvát a magyarok kákinak nevezik, hasonló ok miatt. :)

2018. nov. 4. 06:55
 4/7 anonim ***** válasza:
36%

Hivatalosan a kannát április 15-ig kell kiültetni és október 15-ig fel kell szedni a talajmenti fagyok miatt. Nem szabad hagyni hogy fagyás érje mert akkor károsodik a gumó.

Próbáltuk mi is azt hogy nem szedjük fel, hátha áttelel, de belerohadt a földbe.

1-es voltam.

2018. nov. 4. 12:13
 5/7 A kérdező kommentje:

Egyik évben a földben hagytuk, szétrohadt.

Másik évben levittem a pincébe, de szerintem túl meleg volt +10 fok és kiszáradt.

Aztán egyszer kiszedtem a földből és beraktam a fólia sátorba. Elfeledkeztem róla jött egy erősebb fagy és szétfagyott.

Szóval nincs vele szerencsém pedig a kedvenc virágom.

Kéne egy jó kis verem.

2018. nov. 4. 22:12
 6/7 anonim ***** válasza:
A mi pincénk sem hideg, kb 10 fokos, de igy is áttelel. Próbáld meg sok földdel elrakni illetve a kb 10-20 cm-es levágott szárral együtt, és a gumókat se kell szétszedni. Csak úgy ahogy kiforditjátok a földből. Igy nem tud olyan gyorsan kiszáradni.
2018. nov. 4. 22:55
 7/7 anonim ***** válasza:

Hivatalosan???

Október 15-ig kiszedni esetleg Lappföldön kell.

Az semmiféle károsodást nem okoz a rizómának (és nem gumónak), ha a levelek lefagynak. Hiszen egyébként meg le lesznek vágva, tehát annyira mindegy. Magát a rizómát kell védeni az elfagyástól. A rizómák szintjén pedig a föld akkor szokott megfagyni, amikor a felszínen a hajnali hőmérséklet -5 °C alá süllyed. Ez legfeljebb az évek felében következik be karácsony előtt, de december elseje előtt szinte soha. És tudomásom szerint a rizóma is elvisel pár fokos fagyot, ugyanúgy, ahogy pl. a dáliagumó (ez utóbbit személyesen is tanúsíthatom).

A tavalyi telet nagy valószínűséggel átvészelte volna a földben, mert a talaj nem fagyott át mélyen egész télen.

Én az ilyen kiszedős növényeket ritkán szedem ki azelőtt, mielőtt a levelek lefagytak volna. Direkt a teleltetés megkönnyítésére.

A +10 szerintem nem túl meleg. Egy ismerősöm ennél melegebb helyen tárolja, és kihajtanak nála ugyan tavasz felé, de szinte mind megmarad neki. Valami másnak is kellett ott lenni, pl. valami kártevőnek, vagy a túl korai kiszedésnek.

A rajta hagyott föld jó ötlet, plusz száraz helyen erre lehet önteni néha egy nagyon kevés vizet, de persze nem eláztatni.

Vagy az egészet egyben letakarni nejlonnal a párásabb levegő miatt, de úgy, hogy azért szellőzzön. Vagy, mint írtam, vízóraakna, vagy garázsakna.

2018. nov. 5. 16:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!