Milyen különlegesebb étkezésre alkalmas növényt (beleértve a fűszereket, teánakvalót) termeltek otthon a kertben?
Nyilván vannak az általánosak, mint krumpli, zöldség, paradicsom, tök, stb. Ilyenekre gondolnék, mint batáta, gyömbér, földimogyoró stb. Gyümölcsök is jöhetnek.
Szeretek kísérletezni és épp ötletet gyűjtök.
Ha valami átlagosat termesztetek, de különleges módszerrel, az is jöhet. (Pl hallottam róla hogy valaki évelőként tartja a paradicsomot.)
Nincs kertem, de javaslom neked a fügét ill kaktuszfügét (szüleim szomszédjának a kertje tele van vele), ha napos helyen laksz ill. színes répákat, paradicsomokat, lilaburgonyát, patiszont, különlegesebb uborkafajtákat, hokaido vagy kaliforniai sütőtököt, cikóriát, édesköményt, articsókát, fodros kelt, sárga karfiolt, pagoda karfiolt, brokkolit, extrább csilifajtákat, almapaprikát, kápia paprikát, manióka gyökeret, egrest, eperfát, extrább babfajtákat, hüvelyeseket pl lóbab, szója, zöldlencse, vöröslencse; Emellett pl okra, édesburgonya, fekete retek, tamarind, pomelo (üvegházban), avokádó.
Fűszernövények pl, menta, tárkony, zsálya, bazsalikom, kömény.
Ebayen van egy csomó mag
Most gondolkodom kamcsatkai mézbogyón, homoktövist tuti veszek, amint tudok.
Jelenleg nincs sok különleges növényem, csak jamgyökerem (idén kezdtem és még elég gyengécske, de termelt pici bogyót, akkorát, amekkorából a növény maga lett. 3 borsónyit kaptam egy embertől nyár elején) és szedermálnám (az sem valami penge, de különleges zamatú). Illetve nekem különleges a folytontermő picike eper is, most is virágzik és nagyon aromás a gyümölcse. Magról kelt, nem is néztem ki belőle, de 50 forintért muszáj volt megvennem :D
S nem annyira különleges, de van sárga és rózsaszín málnám (persze piros is, a szedermálna pedig lila), a rózsaszín a pirosból és a sárgából keverődött ki. Nem is tudtam, hogy a málna csinál ilyet. Vagy nem, csak némelyik sárga ilyen?
Én vagy 20 évig rá voltam kattanva a különlegességekre, rengetegféle növény volt/van, de nem találtam olyant, amire azt mondanám, hogy hú ez de szuper, mindenképpen próbáld ki.
Ha valami megtetszik, írd meg, aztán én majd lebeszéllek róla. :)
A szedermálna (tayberry) azon ritka dolog, ami nekem nem volt, de csak azért, mert a kollégám mondta anno, hogy bár jól néz ki, de alig van íze, ezzel szemben erősen tüskés, a legócskább málnafajta is többet ér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!