Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi változott hogy nem tudok 5...

Mi változott hogy nem tudok 5 éve biokertet csinálni?

Figyelt kérdés
Régen sosem permeteztem és szinte ehető lett. Maximum 1-2 alma és cseresznye kukacos lett, meg a krumplibogár és a darazsak jöttek elő. Most meg káosz van. A körte, meggy, cseresznye nem is terem, a mandulafa teljesen meghalt, füge, alma, stb, minden rohad. Kb. csak zöldségek vannak, egy-kettő.
2018. szept. 9. 21:59
 1/5 anonim ***** válasza:
64%
A sok külföldről behozott terményekkel jönnek a betegségek is .
2018. szept. 9. 22:08
 2/5 anonim ***** válasza:
A sosem permeteztem időszak alatt a kórokozók felszaporodtak, ott vannak a földben, a növényekben. Javasolt talajfertőtlenítés, és normális növényvédelem, és nem lesz probléma. Ha nagyon bio párti vagy, akkor is van lehetőség bio termesztésben használatos növényvédőszerek használatára. Minden növényvédelem nélkül manapság már nem lehet házikertben sem termelni.
2018. szept. 9. 22:31
 3/5 anonim ***** válasza:
77%

A kórokozóknak és kártevőknek idő kellett, hogy odataláljanak hozzád.

Biokertet csak olyan helyen lehet csinálni, ahol nagy távolságon belül nem termelnek olyan növényt, amiről át tudnak jutni hozzád.

Meg kell tanulnod a permetezést, vagy le kell betonozni az egész kertedet.

2018. szept. 10. 05:24
 4/5 anonim ***** válasza:

Attól, hogy nem permeteztél , még nem lett bio. A bio sokkal összetettebb.

Mindennek meg van az előnye és hátránya is. Ez így csak ráhagyásos módszer, -bár, még ilyen kategóriát nem állítottak fel a köztudatban.

Ha minden rohad -miért rohad, vagy hogyan rohad?

2018. szept. 10. 11:04
 5/5 anonim ***** válasza:

Nézd, a dínók amiatt haltak ki, mert a megváltozott körülményekhez nem bírtak alkalmazkodni.

Mit akarok ezzel mondani? Azt, hogy az elmúlt húsz évben volt olyan esztendő, hogy a lemosó permetezésen túl összesen 2 permetezéssel megúsztam az egész évet. A szőlőben is, és a gyümölcsösben is. És volt olyan év is, hogy a fertőzési nyomás olyan erős volt, hogy 10 naponta permetezni kellett, és a szőlő friss hajtásai a támrendszer tetején még így is lisztharmatosak voltak. [Igaz lentebb, és a fürtök nem.]

És mivel én megelőző jelleggel permetezek a saját kertem jellegzetességeinek megfelelően, ezért még azt is mondhatom, hogy az az esztendő, amikor két alkalommal permeteztem csak - lehet, hogy kibírta volna permetezés nélkül is. De ez így utólag már csak okoskodás, mert nem kellett volna permetezzek, hogy megtudjam, mi lett volna, ha nem permetezek.

A másik dolog, hogy a nagyon lepontozott első válaszolónak is van azért részigazsága. A bukszusokat 3-4 éve permetezem rendszeresen, előtte soha eszembe nem jutott, hogy rovarölővel meg kéne fújjam. Csak mióta a szomszéd gusztusos alak-bokrait tarrá rágta az a zöld hernyó 2 nap leforgása alatt, azóta rovarölőzöm a bukszusaimat...

Szóval csak azt akarom mondani, hogy biokertet csinálni nem csak a hely meg a fekvés, meg a közeli és távoli környezet adta lehetőségek azok amik ezt befolyásolják, de az évről évre változó időjárás is. Ehhez mind alkalmazkodni kellene tudni. Évről évre.

Nyilván a nagyüzemi előállításhoz képest egy rendszeres növényvédelemmel ellátott magán-otthoni-kert is a legdrágább kategóriába tartozik - mert védekezel ökológiai gazdálkodáshoz ajánlott szerekkel, kapálsz, gyomlálsz - rendkívül nagy az élőmunkaerő igénye a metszéstől a betakarításig. Ehhez képest ha még növényvédelmet sem csinálsz, akkor horror áron jön ki az a néhány kiló gyümölcs/termény amit megtermelsz. Már ha a kertápolást amúgy nem hanyagolod el. Tehát ha nem attól bio, hogy térdig ér a gaz a gyümölcsösben a kapálás elmaradása miatt, és a gyümölcsök moníliáját a fák alatti gaz nagy páranyomása táplálja...

2018. szept. 10. 16:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!