Mi változott hogy nem tudok 5 éve biokertet csinálni?
A kórokozóknak és kártevőknek idő kellett, hogy odataláljanak hozzád.
Biokertet csak olyan helyen lehet csinálni, ahol nagy távolságon belül nem termelnek olyan növényt, amiről át tudnak jutni hozzád.
Meg kell tanulnod a permetezést, vagy le kell betonozni az egész kertedet.
Attól, hogy nem permeteztél , még nem lett bio. A bio sokkal összetettebb.
Mindennek meg van az előnye és hátránya is. Ez így csak ráhagyásos módszer, -bár, még ilyen kategóriát nem állítottak fel a köztudatban.
Ha minden rohad -miért rohad, vagy hogyan rohad?
Nézd, a dínók amiatt haltak ki, mert a megváltozott körülményekhez nem bírtak alkalmazkodni.
Mit akarok ezzel mondani? Azt, hogy az elmúlt húsz évben volt olyan esztendő, hogy a lemosó permetezésen túl összesen 2 permetezéssel megúsztam az egész évet. A szőlőben is, és a gyümölcsösben is. És volt olyan év is, hogy a fertőzési nyomás olyan erős volt, hogy 10 naponta permetezni kellett, és a szőlő friss hajtásai a támrendszer tetején még így is lisztharmatosak voltak. [Igaz lentebb, és a fürtök nem.]
És mivel én megelőző jelleggel permetezek a saját kertem jellegzetességeinek megfelelően, ezért még azt is mondhatom, hogy az az esztendő, amikor két alkalommal permeteztem csak - lehet, hogy kibírta volna permetezés nélkül is. De ez így utólag már csak okoskodás, mert nem kellett volna permetezzek, hogy megtudjam, mi lett volna, ha nem permetezek.
A másik dolog, hogy a nagyon lepontozott első válaszolónak is van azért részigazsága. A bukszusokat 3-4 éve permetezem rendszeresen, előtte soha eszembe nem jutott, hogy rovarölővel meg kéne fújjam. Csak mióta a szomszéd gusztusos alak-bokrait tarrá rágta az a zöld hernyó 2 nap leforgása alatt, azóta rovarölőzöm a bukszusaimat...
Szóval csak azt akarom mondani, hogy biokertet csinálni nem csak a hely meg a fekvés, meg a közeli és távoli környezet adta lehetőségek azok amik ezt befolyásolják, de az évről évre változó időjárás is. Ehhez mind alkalmazkodni kellene tudni. Évről évre.
Nyilván a nagyüzemi előállításhoz képest egy rendszeres növényvédelemmel ellátott magán-otthoni-kert is a legdrágább kategóriába tartozik - mert védekezel ökológiai gazdálkodáshoz ajánlott szerekkel, kapálsz, gyomlálsz - rendkívül nagy az élőmunkaerő igénye a metszéstől a betakarításig. Ehhez képest ha még növényvédelmet sem csinálsz, akkor horror áron jön ki az a néhány kiló gyümölcs/termény amit megtermelsz. Már ha a kertápolást amúgy nem hanyagolod el. Tehát ha nem attól bio, hogy térdig ér a gaz a gyümölcsösben a kapálás elmaradása miatt, és a gyümölcsök moníliáját a fák alatti gaz nagy páranyomása táplálja...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!