Fából ácsolt kerti emelt ágyás kezelése dizelolajjal?
Csak egy kérdés. Miért nem béleled ki a magaságyást fóliával?
Esetleg lekenhetnéd a talajjal közvetlenül érintkező részeket bitumenes lábazati szigetelővel (Bonobit HS pl.), esetleg alvázvédővel.
Miért mondod, hogy nem írt senki? Az első is jókat írt... Szurok kifejezetten alkalmas ilyen célra, olcsó, nem mérgező (vagy legalábbis nagyságrendekkel kevésbé, mint a dízelolaj), könnyű vele bánni, és sokáig tartósít (régen a fa villanyoszlopokat is szurkozták, és sok évtizedig álltak gond nélkül). Felmelegíted hogy folyékony legyen, és lehet bele mártogatni a faanyagot, vagy kenni vele, vagy amit akarsz. Terítesz alá kartondobozt, nejlonfóliát, és a kerted sem lesz összemaszatolva szurokkkal.
Hidd el, a dízelolajnál szinte bármi jobb erre a célra.
Fóliára gondoltam, de nem tudom, hogy egy-egy kapavágás okozta szakadás mennyire csökkentené a hatékonyságát. Szerintem nagyon. A külső oldalt meg szabadon kellene hagyni, hogy ki tudjon száradni valamennyire. Kezeletlen fa azt sem birná sokáig.
A kátrányos/bitumenes cuccokat is nézegettem már. A legfőbb baj velük, hogy alapvetően ragasztásra/szigetelésre valók és épp ezért nem UV-állók. A külső oldali részeken hamar széttöredezne és nem csak a fa rohadna el, hanem teleszemetelné a kertet is. Legalábbis nem találtam itt olyat, ami UV-álló lenne.
A tanalith-e-vel nyomáskezelt fa meg azért necces, mert vágni kell és a vágási felületet is kezelni kéne valamivel.
Régen volt az a cucc is, amibe a vasúti talpfákat áztatták, de az se kevésbé mérgező, mint a gázolaj és nyilván ezért is van betiltva.
Szóval végig van ez gondolva, pont ezért is kérdeztem, hogy ha eleget száritom a dizelbe mártott fát, az jó lehet-e, de ha nagy az egyetértés, hogy nem, akkor nyilván nem fogom azzal mérgezni a kertet.
Cédrusfa lenne elérhető aranyáron, az elvileg nem gombásodik, de ismerősnek van belőle üvegház épitve, az is szétkorhadt 20 év alatt pedig nem is érintkezik talajjal.
Marad a hibrid megoldás, a kezelt fa + pörkölés + olaj a vágásoknál (ami nem könnyű és nem veszélytelen 5 méteres pallókkal az erős és változó szelek miatt, igen, már próbáltam, az olaj száradását/polimerizálódását se lehet kivárni ezen a hideg és párás éghajlaton, igen, már ezt is próbáltam) vagy tényleg kirakom betonlapokból vagy térkőből, akkor az tuti kibirja, mig fel nem dobom a talpam.
Ha valakinek van ennél jobb ötlete ami hozzáférhető/kivitelezhető ezen az istenhátamögötti hideg, párás, szeles helyen, az ne tartsa magában!
"alapvetően ragasztásra/szigetelésre valók és épp ezért nem UV-állók"
Hibás alapfeltevés. Miért lenne azért nem UV álló, mert szigetelésre való? Logikátlan.
UV álló szigetelő bitumen pl:
"BORNIT ® Bitumen Latex Super UV Bitumenemulzió
Oldószermentes, vizes bázisú. Nagyrugalmasságú, UV-stabil, kb. 100°C-ig hőálló bevonatot ad. Talajnedvesség és csapadékvíz elleni szigetelésre"
De van még egy csomó ilyen.
Hagyd, eldöntötte hogy nincs, akkor nincs. Ha egy hordó UV-álló bitumenoldatba fojtanád bele, utólsó szavaival is azt bugyborékolná, hogy nincs...
Rég röhögtem ekkorát, mint hogy nem UV-álló... lapostetők javításához is van kifejezetten UV és időjárásálló bitumenmassza (Botament, Botazit, pontos terméknévre nem emlékszem). Amikor fel kellett szednünk, mert horganylemezre cseréltük a régi bitumenes tetőt, ami ezzel a masszával volt javítva, alig lehetett felszedni.
Megkérdezem újra, akácfa?
Körülbelül 50 év alatt rohad el a földben.
Ezek alapján csináltam magaságyást! Nem értem minek túl variálni, ha ennyire hosszútávra tervezel, csináld a föld alatti részt más anyagból... Nem tudsz olyat rákenni, ami miatt ne kórhadna el.... Remélem találsz valami köztes megoldást a gázolajat meg hagyd meg másra, mindenkinek jobb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!