Kezdőoldal » Otthon » Kert » Fából ácsolt kerti emelt...

Fából ácsolt kerti emelt ágyás kezelése dizelolajjal?

Figyelt kérdés
Tartósitani akarom a fát hogy ne rohadjon el a földdel való érintkezéstől. Az egyik opció, ha jól lekenem dizellel, ami viszont mérgező a növényeknek és tönkreteszi a talajt. Szerintetek ha hagyom pár napot/hetet száradni és szikkadni a ledizelezett fát, mielőtt ágyást épitek belőle, akkor úgy már rendben lenne és nem oldódna ki túl sok dizel a talajba? Vagy felejtős az egész?

2018. szept. 6. 22:06
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Még mindig nem irt senki egyetlen olyan szert se, amit kifejezetten a földdel való tartós érintkezésre terveztek a fához, nem mérgező és meg is vásárolható. Azon vagytok most megsértődve, hogy ti se tudtok ilyet?
2018. szept. 7. 13:02
 12/19 anonim ***** válasza:

Csak egy kérdés. Miért nem béleled ki a magaságyást fóliával?

Esetleg lekenhetnéd a talajjal közvetlenül érintkező részeket bitumenes lábazati szigetelővel (Bonobit HS pl.), esetleg alvázvédővel.

2018. szept. 7. 13:33
 13/19 anonim ***** válasza:

Miért mondod, hogy nem írt senki? Az első is jókat írt... Szurok kifejezetten alkalmas ilyen célra, olcsó, nem mérgező (vagy legalábbis nagyságrendekkel kevésbé, mint a dízelolaj), könnyű vele bánni, és sokáig tartósít (régen a fa villanyoszlopokat is szurkozták, és sok évtizedig álltak gond nélkül). Felmelegíted hogy folyékony legyen, és lehet bele mártogatni a faanyagot, vagy kenni vele, vagy amit akarsz. Terítesz alá kartondobozt, nejlonfóliát, és a kerted sem lesz összemaszatolva szurokkkal.

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Hidd el, a dízelolajnál szinte bármi jobb erre a célra.

2018. szept. 7. 14:46
 14/19 A kérdező kommentje:

Fóliára gondoltam, de nem tudom, hogy egy-egy kapavágás okozta szakadás mennyire csökkentené a hatékonyságát. Szerintem nagyon. A külső oldalt meg szabadon kellene hagyni, hogy ki tudjon száradni valamennyire. Kezeletlen fa azt sem birná sokáig.

A kátrányos/bitumenes cuccokat is nézegettem már. A legfőbb baj velük, hogy alapvetően ragasztásra/szigetelésre valók és épp ezért nem UV-állók. A külső oldali részeken hamar széttöredezne és nem csak a fa rohadna el, hanem teleszemetelné a kertet is. Legalábbis nem találtam itt olyat, ami UV-álló lenne.

A tanalith-e-vel nyomáskezelt fa meg azért necces, mert vágni kell és a vágási felületet is kezelni kéne valamivel.

Régen volt az a cucc is, amibe a vasúti talpfákat áztatták, de az se kevésbé mérgező, mint a gázolaj és nyilván ezért is van betiltva.

Szóval végig van ez gondolva, pont ezért is kérdeztem, hogy ha eleget száritom a dizelbe mártott fát, az jó lehet-e, de ha nagy az egyetértés, hogy nem, akkor nyilván nem fogom azzal mérgezni a kertet.

Cédrusfa lenne elérhető aranyáron, az elvileg nem gombásodik, de ismerősnek van belőle üvegház épitve, az is szétkorhadt 20 év alatt pedig nem is érintkezik talajjal.

Marad a hibrid megoldás, a kezelt fa + pörkölés + olaj a vágásoknál (ami nem könnyű és nem veszélytelen 5 méteres pallókkal az erős és változó szelek miatt, igen, már próbáltam, az olaj száradását/polimerizálódását se lehet kivárni ezen a hideg és párás éghajlaton, igen, már ezt is próbáltam) vagy tényleg kirakom betonlapokból vagy térkőből, akkor az tuti kibirja, mig fel nem dobom a talpam.

Ha valakinek van ennél jobb ötlete ami hozzáférhető/kivitelezhető ezen az istenhátamögötti hideg, párás, szeles helyen, az ne tartsa magában!

2018. szept. 7. 15:31
 15/19 anonim ***** válasza:
Belülről használd csak a bitumenes cuccot, ahol a földdel érintkezik. Ott nem éri UV sugárzás. Kívülről mehet rá a lazúr, pác, zománcfesték, ami tetszik. Teljesen feleslegesnek találom ilyen szinten impregnálni.
2018. szept. 7. 18:19
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

"alapvetően ragasztásra/szigetelésre valók és épp ezért nem UV-állók"

Hibás alapfeltevés. Miért lenne azért nem UV álló, mert szigetelésre való? Logikátlan.

UV álló szigetelő bitumen pl:

"BORNIT ® Bitumen Latex Super UV Bitumenemulzió

Oldószermentes, vizes bázisú. Nagyrugalmasságú, UV-stabil, kb. 100°C-ig hőálló bevonatot ad. Talajnedvesség és csapadékvíz elleni szigetelésre"

De van még egy csomó ilyen.

2018. szept. 9. 10:20
 17/19 anonim ***** válasza:

Hagyd, eldöntötte hogy nincs, akkor nincs. Ha egy hordó UV-álló bitumenoldatba fojtanád bele, utólsó szavaival is azt bugyborékolná, hogy nincs...

Rég röhögtem ekkorát, mint hogy nem UV-álló... lapostetők javításához is van kifejezetten UV és időjárásálló bitumenmassza (Botament, Botazit, pontos terméknévre nem emlékszem). Amikor fel kellett szednünk, mert horganylemezre cseréltük a régi bitumenes tetőt, ami ezzel a masszával volt javítva, alig lehetett felszedni.

2018. szept. 9. 10:58
 18/19 anonim ***** válasza:

Megkérdezem újra, akácfa?

Körülbelül 50 év alatt rohad el a földben.

2018. szept. 9. 21:58
 19/19 anonim ***** válasza:

[link]

Ezek alapján csináltam magaságyást! Nem értem minek túl variálni, ha ennyire hosszútávra tervezel, csináld a föld alatti részt más anyagból... Nem tudsz olyat rákenni, ami miatt ne kórhadna el.... Remélem találsz valami köztes megoldást a gázolajat meg hagyd meg másra, mindenkinek jobb lesz.

2019. márc. 22. 00:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!