Mit tegyek az udvarral? Egy része folyamatosan árnyékban van, a másik része pedig a tűző napon.
Nemrég költöztünk kertes házba, az udvarunk 25m x 8m, jelenleg "füves", bár inkább gazos. Végigmegy rajta a lebetonozott kocsibejáró ami elég keskeny, lelóg róla a kerék.
A "füves" résszel az a probléma, hogy egy része a tűző napon van, itt kiszárad,a másik része viszont folyamatosan árnyékban így itt meg mohás. A betonos kocsibejáró megsüllyedt amikor a teherautó 3m3 sóderrel megrakva végigment rajta. Valami gyors és olcsó megoldás érdekelne.
Bocsi, mivel napok óta ezen jár az agyam azt hittem, hogy másnak is egyértelmű, hogy mire akarok kilyukadni. :).
Tehát olyan ötleteket szeretnék kérni amivel viszonylag olcsón rendezett képet tudnék adni az udvarunknak.
Jelenleg a kavicsos megoldás felé hajlunk, a kocsibeállót lebetonoznánk, a többit pedig valamilyen kaviccsal feltöltenénk. De ha valakinek van jobb ötlete szívesen várom.
A kocsibejárót csináljátok akkora méretűre és erősségűre, ami a ti kocsijaitokhoz vagy az általatok oda beengedett gépek súlyához/méretéhez szükséges.... Ti tudjátok mire van szükség....
Az árnyékba árnyéktűrő növényeket telepíts, a naposra meg napfénykedvelőt. Ha csak füvet akarsz látni és nem kertészkedni, akkor meg szárazságban kénytelen leszel a füvet öntözni, és ennyi.
Ha árnyassá akarod tenni a többi részt is, akkor ültess fákat oda.
(Ha naposabbá az árnyast, akkor vágd ki az ott levő fákat. De ezt nem ajánlom, kellenek a fák, és te is megszívod, hogy ha sehol se lesz árnyék....)
Na mit mondjak még?
Ez egyéni dolog. Én pl. gyűlölném, hogy az egész kertem egy kősivatag (magyarul nincs egy talpalatnyi zöld gyep se).
Anyósoméknál meg egy gramm kő nincs sehol, hanem az egész "kert", vagyis a szinte udvar - gyakorlatilag elszórtan, talpalatnyi fűfoltoktól eltekintve többszáz m2 - le van betonozva, mert ők éjjel-nappal dolgoznak Ausztriában, alig vannak itthon,s nem nagyon szeretnek és tudnak a fűvel, fűnyírással bíbelődni.
A kavicsfeltöltés is garantáltan be fog gyomosodni, rendszeresen gyomirtóval kell majd leszórni. Ha geotextil megy alá, akkor is, csak akkor még nem jövőre, csak 2-3 év után, ahogy a szél feltölti porral, levéltörmelékkel - és magokkal - a kavicsok közeit. És akkor még ott van, hogy a szél által odahordott szemetet, leveleket nem tudod összetakarítani. Szerintem se olcsó, se jó nem lesz. De ha parkolónak akarod használni az egész udvart, és nem riaszt a kősivatag látványa, akkor csináld.
Én a helyedben csak a most tönkrement betoncsíkokat cserélném újra, aztán a füvet karbantartanám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!