Milyen fizikai jelenség húzódik meg a mögött, hogy ha egy hordóba rakunk egy csövet, és a másik végét lefelé tartjuk. Megszívjuk a csövet és onnantól kezdve folyamatosan jön belőle a bor, így nem kell lopóval küszködni?
Leglényegesebb, hogy a csövön kellő mennyiségű és jó minőségű bor áramoljon!
Egyébként a nyomáskülönbség működteti a jelenséget. A keresőbe írd be, hogy a "szivornya működése" ott konkrétabb magyarázatot kaphatsz. (én nem vagyok túl jó fizikus)
az előző vagyok - ez kimaradt!
Itt van egy korábbi, hasonló kérdés: https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
Képzelj el egy hosszú láncot, amit átvetünk egy könnyen forgócsigán. Az egyik oldalon legyen a lánc hosszabb. A láncnak ez a fele nehezebb, ezért nincs egyensúly, a nehezebb rész megindul lefelé, felhúzva a másik részt.
Ugyanez a helyzet a csőbe beszívott folyadékkal. Ha a kinti végét LEJJEBB tesszük - és szívással feltöltjük a folyadékkal –, mint az edényben levő folyadék felszíne, akkor a kinti folyadékoszlop a hosszabb és nehezebb, ez indítja el az áramlást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!