Mekkora távolságot kell hagyni gyümölcsfák között?
Nagyon pici a kertunk, de szeretnek bele annyi gyumolcsfat, amenyit csak lehet. Ranezesre talan 8 elfer.
Mennyi az a tavolsag amit erdemes koztuk hagyni?
Illetve tobb felet szeretnek (alma, szilva, korte, meggy, cseresznye, sargabarack, nektarin).
Szamit hogy kerulnek egymas melle?
Utána tudsz nézni az ajánlásoknak, nos, én azokat nem tartom be, mert akkor alig férne fa, márpedig ez a kert köszöni, jól elvan űgy, ahogy. A szilvafáim közt egy méter sincs, na az kicsit kevés, amit én ültetek, az már nem megy ilyen sűrűn. Minimum 2 métert szeretek tartani a fáim között, nagyobbra növő fánál többet. Nem mindegy, hogy naspolya vagy cseresznye, ugyebár. A diónak kell a legtöbb hely.
Azt nem vettem észre, hogy számítana, mi mellett mi van, nyilván az önmeddő fák közelében legyen alkalmas másik fa.
Ha szereted a gyümölcsöt, ültess málnát, epret, miegymást is :) A legújabb meggyfám alatt eper van (direkt azért tettem oda a fát, hogy árnyékoljon, oda már nem ér el a cseresznye árnyéka és kiszáradnak, hiába locsoljuk), a szőlőm alatt örökeper...
Koszonom szepen mindenkinek a valaszokat.
Utana nezek majd akkor pontosan melyiknek mi az igenye, mekkora a terjedelme.
Amikor megvettem a kertes házat ahol jelenleg élünk, a hátsó haszonkertben 2 méterre voltak ültetve a fák, fajtánként teljesen hektikusan. Néhány éves, már termőre fordult gyümölcsfák voltak. A következő évek azzal teltek el, hogy egymás után kellett kiveszegetnem a fákat a másik térigénye miatt, és ki kellett javítani a metszési bakikat. Van olyan almafám, ami 6 méteres átmérőjű lombkoronát nevelt. Négy korábbi fa helyét foglalja el.
Utólag úgy gondolom, az egymás mellettiséget úgy a legpraktikusabb megoldani térben, hogy a kert egyik végéből a másikig érési sorrendben legyenek a fák. Ha most telepíteném, és én telepíteném, így oldanám meg! És ne a cseresznye és a meggy közt legyen egy későn érő barack, amit még a cseresznye érésekor meg a meggy érésekor is kellene permetezni, csak nem mered, az átsodródás miatt.
És inkább szellős legyen, mint túlzsúfolt. Eleinte én is metszéssel próbáltam alakítani a túlzsúfolt kertet, hogy legyen mindennek helye. De a nagyra növő fáknál az erős metszés erős hajtásnövekedést produkált - tele voltak vízhajtásokkal. Lobhullás után úgy néztek ki mint egy seprű. Évekig tele lett egy konténer a nyesedékkel. Na, amikorra kiszedtem több mint felét, és normálisan termőegyensúlyra metszettem a fákat, akkor lett szép, és normális a kertem. És a növényvédelem is sokkal könnyebb lett.
Bravo, 6-os!
A kérdező részére bizonyára aranyat ér a válaszod!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!