Hogyan lehet szedert szaporítani?
Olyan gondom lenne, hogy itthon bárhogy is próbálkozom valahogy nem sikerül a szedert szaporítani. Dugványozással és bujtatással lehet elméletileg de... Valamiért nem akar sikerülni. Más növények terén mondjuk pl ribizli, füge, piszke stb van tapasztalatom de a szeder az...
Keresek egy szép új friss ágat amit levágok majd bele rakom a cserébe ami kb pár hétig élőnek látszik majd el kezd feketedni és kipusztul. Abszolút nem akar gyökereket növeszteni. Valaki tudja mit ronthatok el? Esetleg csak bizonyos időszakban alkalmas a dugványozásra?
2 dolgot rontasz el: hogy friss hajtást vágsz le, és hogy cserépbe teszed.
Dugványozni úgy kell, hogy kora tavasszal, kihajtás előtt egy vesszőt feldarabolsz 25 centisekre, és a végleges helyen a felásott földbe dugdosod úgy, hogy a felső rügy éppen csak kilátszódjon a földből. Beöntözöd, és aszályos időben megöntözöd, ennyi. Nekem az 50 méteres sorom így keletkezett. Kb. 80 %-ban gyökeresedtek, amelyik nem maradt meg, azt a következő évben a legerősebb tövek hajtásainak dugványozásával pótoltam.
Nyár végétől a hajtások vége elkezd megnyúlni, és függőlegesen lelógni. Ha ezeket hagyod, nem kötözöd fel meg nem vágod le, akkor a végük a földbe fúródik, és a tél folyamán legyökeresedik, tavasszal ültethető. (Ősszel még csak pár gyökér van, de tavaszra már szép, bojtos gyökérzet.)
Én nem akarom direkt szaporítani, de minden évben van 20-30 ilyen fejdugványom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!